Drágulni fog a kenyér, a tej, a hús és az üdítő is – mondják élelmiszeripari vezetők

2021. április 26. – 10:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapanyagárak emelkedése miatt több élelmiszeripari termék is drágulni fog a közeljövőben – erről beszélt több ágazati szereplő a G7-nek, amely utánanézett, hogy milyen okokra vezethető vissza az árak emelkedése.

Olyan alapvető anyagok ára szállt el 40-50, de akár 100 százalékot is meghaladó mértékben néhány hónap alatt, amiket rengeteg alapélelmiszer előállításánál használnak – írják. Ilyen például többféle csomagolóanyag és takarmány is, ezért a kenyér, a tej, a tojás, a hús, az ásványvíz és az üdítők ára is nőni fog.

A műanyagipari problémáknak az ásványvíz és az üdítők mellett a tisztálkodó és tisztítószerekre, illetve a műanyagpoharas termékekre lehet hatása. A hús- és pékiparban pedig a takarmány és a gabona drágulása a legnagyobb kihívás. A kukorica, a szójabab, a búza vagy éppen a zab ára is több éves csúcson van, márpedig a pékiparban és az állattartásnál ezek a legfontosabb költségtényezők.

Utóbbinál a tavaly év véginél jelenleg 30-50 százalékkal drágább takarmány a költségek kétharmadát adja. Nem csoda, hogy az elmúlt hetekben a Baromfi Termék Tanács több ízben is arról beszélt, hogy a következő hónapokban komoly áremelések várhatóak, de hasonlóak az előrejelzések a kenyérre is. A tejtermékeknél az említett két hatás egyszerre érvényesül. A tejiparban ugyanis a takarmány és a csomagolóanyag árának emelkedése egyaránt jelentősen növeli a költségeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!