1,5 milliárd forint állami támogatással épül új kínai autóalkatrész-gyár Debrecenben

2022. szeptember 06. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben. A 300 új munkahelyet teremtő beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár azt mondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az elektromosautó-gyártásra, a kiegészítő iparágakra, mert szerinte ezek fogják a magyar gazdaságot 21. századi modern gazdasággá tenni.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a tulajdonos Huashou cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket állítanak elő. Azt mondta, „bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében” döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd.

Matthew Shen ügyvezető igazgató a Halms Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Matthew Shen ügyvezető igazgató a Halms Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester óriási eredménynek nevezte, hogy a globális gazdasági válság idején újabb kínai befektetés valósul meg a déli ipari parkban, ahol a Huashou beruházása már a harmadik kínai beruházás lesz.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártó cége, a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co., Limited) a németországi üzeme után második európai üzemét Debrecenben építi fel egy 221 hektáros területen. A beruházás 7,34 milliárd euróba (mintegy háromezer milliárd forintba) kerül a cégnek. A 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építését még idén megkezdik a debreceni déli ipari parkban. A kilencezer új munkahelyet teremtő üzem az európai autógyáraknak fog akkumulátorcellákat és modulokat szállítani. A gyár felépítése nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás is lett.

Kövess minket Facebookon is!