Kamattámogatással segíti a kormány a mezőgazdasági termelőket

2022. szeptember 4. – 11:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási programról döntött a kormány, részleteit vasárnap reggel jelentette be az agrártárca egy közleményben.

A program lényege, hogy

a kormányhivatalok által igazolt aszálykárral rendelkező növénytermesztők, valamint az összes állattartó által újonnan felveendő Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez az Agrárminisztérium a szükséges mértékű, de legfeljebb 14 százalékos kamattámogatást biztosít olyan módon, hogy a hitelek éves kamatterhe 3 százalék legyen.

A termelők augusztus végéig 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek be aszálykárt. A tárcavezető szerint az ország érdeke, hogy az őszi mezőgazdasági munkák zavartalanul megkezdődjenek, élelmiszertermelés és az állatok számára a szükséges takarmány is elérhető legyen.

A kiemelt támogatás a tervek szerint

a legkésőbb 2022. december 31-ig megkötött új hitelek esetében nyújtható.

A bejelentés nem meglepő, hiszen az eddigi életünkben sosem tapasztalt meleggel és szárazsággal kellett szembenéznünk idén nyáron, sok termelő és gazda nehéz helyzetbe került. Az Alföld egyes részein harminc centiméter mélyen is csontszáraz a föld, hiszen annyi csapadék volt csak idén, mint egy sivatagban, az aszály látványosan átformálta a tájat, tavaink összezsugorodtak vagy felszívódtak, plusz sorra száradnak ki a kutak az országban, és nem egyszerű újakat fúrni helyettük.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!