Jászai Gellért a Vodafone-felvásárlásról: Ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi céljának a megvalósítása

2022. augusztus 30. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Vodafone Magyarország megvásárlása legalább olyan horderejű lehet a magyar távközlésben többek között a piaci pozíciók szempontjából, mint amilyen a Matáv 29 évvel ezelőtti értékesítése volt – erről Jászai Gellért, a tőzsdén jegyzett 4iG elnök-vezérigazgatója beszélt az Indexnek adott interjúban. Mint ismert, 51:49 arányban a 4iG és a magyar állam veszi meg a 715 milliárd forintra értékelt magyarországi Vodafone-céget (a tranzakció részleteiről itt és itt írtunk bővebben).

Jászai az interjúban azt mondta: a cégüknek azért jó ez az üzlet, mert ezzel „az utolsó puzzle is a helyére kerül”, ami alatt azt érti, derül ki később, hogy a cégcsoportjuk „évtizedekre biztosíthatja meghatározó piaci pozíciónkat”. Arról is beszélt, hogy a folytatást nemzetközi terjeszkedéssel képzelik el, „amelyet az eddigieknek megfelelően balkáni fókusszal folytatunk”.

Az interjúban Jászai beszélt arról, hogy nem az állam felkérésére vették meg a Vodafone-t, „éppen fordítva történt”. Ők már egy éve hallottak arról, hogy a Vodafone eladni készül egyes érdekeltségeit, és „az előzetes tárgyalások után ajánlottam fel a kormánynak a kisebbségi tulajdonszerzés lehetőségét”. Orbán Viktorral nem egyeztetett az üzletről, mondja, hiszen arra Nagy Márton minisztert jelölték ki.

Arra a kérdésre, hogy harminc évvel a Matáv privatizációja után miért kell államosítani ebben a szektorban, azt válaszolta, hogy ez a vásárlás nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának a megvalósítása, „minden tekintetben piaci tranzakció”. Megjegyezte azt is, hogy az állami szerepvállalás nemzetközi szinten is teljesen normális a távközlésben.

Arról, hogy mennyi idő alatt térülhet meg az üzlet, azt mondta: konzervatívan számolva sem lesz több 10-12 évnél a megtérülés, de a pontos számhoz először át kell világítani a céget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!