Az MNB alelnöke szerint hónapokon belül 19% lehet az infláció

2022. augusztus 11. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább gyorsuló inflációra számít az MNB alelnöke, Virág Barnabás, aki arról beszélt csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy hónapokon belül 18-19 százalék lehet az áremelkedés mutatója.

Virág szerint csak a rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz, és mivel a legutóbbi inflációs várakozás alapból 15-16 százalék volt, máris 18-19 százaléknál járunk. A helyzetet súlyosbítja viszont az aszály, ami további drágulást hozhat ősztől, főleg azoknál a termékeknél, amik már eddig is az egyik legnagyobb mértékben drágultak.

Főleg úgy, hogy idén nyáron elmaradt az ilyenkor általában megfigyelhető árcsökkenés jó pár termék esetében. Általában ugyanis a nyers élelmiszereknél az új termés vagy a ruházati termékeknél a nyári akciók miatt lejjebb megy az ár, ezek a folyamatok most viszont nem érvényesültek.

Ezekkel együtt akár 18-19 százalék fölött is lehet az infláció Virág és az MNB meglátása szerint. Virág azt is elmondta, őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának.

A júliusi infláció 13,7% volt, ami 24 éves csúcs Magyarország estében. A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék lett, ez az egyik legmagasabb érték Európában. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt. A havi infláció 2,3 százalék, ami szintén kiugróan magas érték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!