A bankok már hetente drágítják a hiteleiket

2022. augusztus 2. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt, derül ki a Bank360.hu összeállításából. Ennek az az oka, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy hónapon belül háromszor emelt kamatot, legutóbb július 26-án, azaz egy hete.

A Bank360.hu emlékeztet arra, hogy június vége előtt még csak 5,9 százalék volt a jegybanki alapkamat, ami mostanra 10,75 százalékra nőtt, és hasonló utat járt be az irányadó egyhetes jegybanki betét kamata is. Az MNB tavaly júniusban 0,6 százalékról kezdte a kamatemelési sorozatot.

A korábban szokásos, hó eleji emelések helyett már hetente változtatnak a bankok, amelyek egymás árazását is figyelik, hiszen ilyen kamatokkal már egyre nehezebb hitelt értékesíteni.

A jellemzően eleve 10 százalék fölötti THM-eken kínált személyi kölcsönöknél kisebb volt a bankok reakciója az elmúlt bő egy hónapban, de a már eddig is magas kamatok miatt itt nagyobb a bankok mozgástere. A több hullámban végrehajtott emelések után azért már itt is jellemzően 14 százalék körüli THM-eknél kezdődnek az ajánlatok, és elmennek 20 százalék fölé is.

1945 óta csak egyszer látott ekkora inflációt a világgazdaság. Akkor egy évtizedig tartott kimászni belőle, írtuk egy korábbi elemzésünkben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!