400 forint az euró, ma ismét kamatot emelhet az MNB

2022. július 26. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden ismét kamatdöntő ülést tart a nemzeti bank monetáris tanácsa. Legutóbb a július 12-i, eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésén határozott a testület kamatemelésről, méghozzá kifejezetten nagyról: egy lépésben 2 százalékponttal 9,75 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot, amely ezzel felzárkózott az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. Azt a döntést négy nappal azután hozták meg, hogy a KSH publikálta az aktuális inflációs adatait, amely szerint a fogyasztói árak júniusban 11,7 százalékkal nőttek éves szinten, ami 1998 óta nem látott rekordot jelent (a következő inflációs adatot augusztus 9-én teszi közzé a KSH).

Előtte, június 28-án tartott kamatmeghatározó ülésén a monetáris tanács 1,85 százalékponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, hogy a következő egyhetes betéti tenderen tervezett 0,5 százalékpont emeléssel a két ráta azonos szintre kerüljön. Az egyhetes betétet azonban július 7-én 2 százalékponttal emelte meg az MNB, mert előző nap rekordmélységbe esett a forint árfolyama, idézi fel az MTI.

Elemzők szerint most enyhült a nyomás a jegybankon, mert a forint árfolyama visszakapaszkodott az euróval szemben 400 forint környékére. Az euró ára hétfőn rövid időre már 395 alatt is volt, de délután ismét gyengülni kezdett a forint, és végül 399,15 forint/eurós szinten zárult a hétfői kereskedés a devizapiacokon, míg a keddi 399,43 forintos szintről indul.

Ha az MNB most ismét kamatot emel a felpörgő infláció leszorítására, akkor a jegybanki alapkamat szintje 10 százalék fölé nő. Ilyen magasan legutóbb 2009 januárjában, a hitelpiaci válság idején volt a kamatszint, a 2009. januári kamatdöntő ülésen csökkentették 10-ről 9,5 százalékra. Az MNB tavaly júniusban 0,6 százalékról kezdte a kamatemelési sorozatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!