Mészáros Lőrinc: Nehéz évek következnek Magyarország számára

2022. augusztus 2. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztotta gondolatait az előttünk álló gazdasági válságról Mészáros Lőrinc. Az általa alapított Mészáros Alapítvány balatoni konferenciáján kétszáz ösztöndíjas egyetemista itta az ország leggazdagabb vállalkozójának szavait. A rendezvény nem volt nyilvános, de az MTI pár mondatban beszámolt Mészáros beszédéről. A milliárdos többek közt azt mondta, hogy

a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el.

Mészáros szerint ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.

Mészáros Lőrinc beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Mészáros Lőrinc beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A Mészáros Alapítványt 2016-ban azért hozta létre, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő egyetemistákat ösztöndíjprogrammal segítse. Az elmúlt hat évben több mint félmilliárd forintot fizettek 1142 váli-völgyi tanulónak, idén 194 hallgató kapott 90 millió forint támogatást.

A támogatás egyik feltétele, hogy a diákoknak évente egyszer részt kell venniük az alapítvány által szervezett komplex programon, ahol mások mellett Mészáros gondolatait hallgathatják meg.

Két éve Mészáros ugyanezen a rendezvényen azt tanácsolta az alapítványa ösztöndíjasainak, hogy „legyetek bátorak”, és megosztotta sikere titkát is: dolgozni kell.

„Az életről sok mindent gondolok én jómagam is. Azt hiszem, elmondhatom, hogy sikeres vagyok. Persze azért ehhez sokat kellett tenni, hogy sikeres legyen az ember”

– fogalmazott 2020-ban a felcsúti milliárdos. Majd szerényen hozzátette, hogy ő ugyanolyan ember mint bárki más, és „jó érzés, ha az ember sikeres, és jól mennek a dolgai”, de szerinte ez önmagában kevés, mert az élet nem csak a sikerről szól.

A Mészáros Alapítvány idei konferenciája az MTI szerint az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál, a kétnapos rendezvényen mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt. Mészáros mellett előadást tart Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai tanulmányok intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is.

A felcsúti milliárdos arról is beszélt, hogy az ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, és

a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket.

Szerették volna megemelni az ösztöndíjakat, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban lesz rá lehetőség.

Mészáros Lőrinc évek Magyarország leggazdagabb embere. Az idén tavasszal elnyert autópálya-koncesszió nélkül is (vagyis a tavalyi zárszámadás alapján) 480 milliárd forinttal rendelkezik, ami 60 milliárddal több, mint egy évvel ezelőtt – derült ki az ország száz leggazdagabb vállalkozóját bemutató kiadványból.

A válságra őrző-védő céggel készül a milliárdos. Nemrég az egyik cége, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. megvette a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-t és a Testőr-Audit Nemzetközi Biztonsági Tanácsadó és Auditáló Szolgáltató Kft.-t is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!