Rendkívüli segítséget kapnak az aszály miatt bajba jutott gazdák

2022. július 31. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötpontos intézkedési tervre tett javaslatot az aszályveszély miatt nemrég megalakult operatív törzs, közölte az Agrárminisztérium. Azt írták, hogy „a kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben”.

Nagy István agrárminiszter egy csütörtöki eseményen – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Nagy István agrárminiszter egy csütörtöki eseményen – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A következő intézkedéseket javasolják:

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keretet nyitnak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők újból benyújthatják rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A kár bejelentésétől számított 14 napon belül utalniuk kell a pénzt.

A minisztérium szerint a búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. Az aszálykár 690 ezer hektárt érint, soha ilyen mértékű nem volt korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!