Nagy István: 690 ezer hektárt érint aszálykár

2022. július 26. – 23:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Látható eddig az aszálykárok mértéke? Még csak július vége van” – szegezték a kérdést Nagy István agrárminiszternek az Inforádió Aréna című műsorában, a válasz pedig így hangzott:

„Így van, és mindennap növekszik. Most 690 ezer hektárnál tartunk. Borzasztó. Soha ilyen mértékű nem volt.”

A tárcavezető azt mondta, az elmúlt 10 éves aszálykár összességének is a duplája az idei érték. Ráadásul az is újdonság, hogy az aszály bizonyos területeken teljesen lenullázta a termést, lehetetlenné tette az aratást. Ilyen még sosem volt, a vízhiány eddig inkább csak terméscsökkenést eredményezett.

„De most térdig ér a kukorica, térdig ér a napraforgó. Most azokon a területeken semmi nem lesz.”

Persze Európa többi részén sem sokkal jobb a helyzet, az európai termőterületek 46 százaléka érintett aszállyal, több folyó is szinte teljesen kiszáradt a kontinensen, ezzel tetézve a háború élelmiszerár-emelő hatását.

Nagy szerint a jövőben is komoly kihívás lesz az öntözés, hiszen fontos lesz, honnan szerzünk vizet, ha már a Tisza jelenlegi vízszintje a történelmi negatív rekordot közelíti, és a Duna is az átlagos vízmennyiség 40 százalékával megy. „Erre megoldás nincs, mert ez globális folyamat” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy az egyetlen megoldás, hogy a víztározási kapacitásainkat növeljük, és a csapadékosabb évszakokban annyi vizet tartunk meg, amennyit csak tudunk.

A miniszter az élelmiszerárakról azt mondta, rengeteg tényező hajtja felfelé őket, de csökkenést leginkább a háború vége hozhatna. Azt azonban ezzel együtt sem gondolja, hogy egy békekötés után ugyanoda tudnának visszatérni az élelmiszerárak, ahonnan elindultak a háború előtt.

Nagy beszélt az élelmiszerár-sapkákról is, szerinte ezek fontos intézkedések voltak, de sajnos az emberek egyelőre ugyanúgy akarnak fogyasztani, ahogy a háború előtt, ezt bizonyítja, hogy a kiskereskedelmi forgalom is növekedett, épp úgy, ahogy az üzemanyag-felhasználás is. A miniszter szerint azonban ez nem fenntartható, sokkal okosabban kellene fogyasztani, kevesebbet pazarolni, takarékoskodni, magyar élelmiszert fogyasztani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!