Újabb operatív törzs alakult: most az aszályveszélyhelyzetre

2022. július 28. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében operatív törzset alakít a kormány – írta az Agrárminisztérium Nagy István agrárminiszter döntéséről. Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs haladéktalanul megkezdi munkáját a magyar agrárium előtt álló kihívások és a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében.

Nagy István szerint a kormány a jelenlegi helyzetben minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket. A tárcavezető szerint mindig a magyar gazdák mellett állnak, akik a sok nehézség ellenére „munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszer-ellátást, melyért mindannyiunk elismerését megérdemlik”.

Az agrárminiszter néhány napja azt mondta az Inforádióban, hogy 690 ezer hektárnyi területet érint Magyarországon az aszálykár, mostanra ezt 1 millió hektárra becsülik a szántóföldek tekintetében. A sajtóközleményben kitérnek arra is, hogy Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, Magyarországnak is történelmi szárazsággal kell szembenéznie.

Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült, és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti. Nagy István kiemelte, az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni.

Magyarországon számos operatív törzs működik, az eddigi legismertebb a koronavírus-járványokhoz fűződik, de létrehoztak operatív törzset nemzetbiztonságra, az augusztus 20-i programsorozatra és az energia-veszélyhelyzetre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!