Szijjártó az ATV-nek: Meg fogjuk venni a gázt

2022. július 29. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Meg fogjuk venni a földgázt. Ennek a pénzügyi konstrukcióját a kormány számunkra biztosította. Innentől kezdve a vásárlás, az már kereskedelmi megállapodás kérdése lesz”

– mondta az ATV kérdésére Szijjártó Péter külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy „hatványozottan bizakodóbb”, mint korábban, vagyis lát esélyt arra, hogy 700 millió köbméter gáz érkezzen a déli szállítási útvonalon.

„Ma nem normális piaci viszonyok vannak. Ma nem úgy történik, mint ahogy azt a Közgazdaságtudományi Egyetemen tanultuk, hogy a kereslet meg a kínálat görbéje, ahol elmetszi egymást, ott van a fogyasztói ár. Ma ez a törvényszerűség nem működik” – fogalmazott a külügyminiszter.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy Szijjártó Péter évek óta „adja a füstjeleket” és veri a dobot, de az utóbbi években már jó pár ország felé kialakítottuk a gázösszeköttetést, ezért biztonságban vagyunk. Alkudozunk az oroszokkal, hogy adjanak még gázt, ezt az üzletet nyáron nyélbe tudjuk majd ütni, hacsak a németek nem „einstandolják” majd ezt a közös uniós energiaelosztási elképzelések alapján, ha náluk elfogyna a gáz.

Ebben a cikkünkben igyekeztünk eloszlatni a gázmítoszokat: nem ötödáron kapjuk a gázt, de nem is mi fizetjük érte a legtöbbet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!