A horvát miniszterelnök is reagált a Mol győzelmére, később döntenek a további lépésekről

2022. július 06. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani horvát kormány megörökölte a Mol–INA-ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követte: folytatja az eljárásokat, és alátámasztja a horvát álláspontot – mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök a Mol Zrt. kártérítési kérelmének ügyében hozott, Horvátország számára kedvezőtlen döntését kommentálva.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén – Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Andrej Plenković horvát miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén – Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A politikus szerint hosszú folyamatról van szó, amely nyolc évig tartott. A Mol 2013 végén kezdeményezte az eljárást a horvát kormány ellen Washingtonban, azt állítva, hogy Zágráb nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Az INA részvényeinek eladása 2003-ban kezdődött meg, Ivica Račan miniszterelnöksége alatt, majd különböző döntések születtek Ivo Sanader és Zoran Milanović kormányzása alatt is – idézte fel Plenković.

„Mi megörököltük az ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követtük, mégpedig hogy folytatjuk az eljárásokat, és alátámasztjuk a horvát álláspontot” – mondta.

Plenković jelezte: a kormány kedden késő este kapta meg a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) döntését. A politikus tényként említette, hogy a washingtoni választottbíróság a Mol–INA-ügyben indított eljárásban elutasította a Mol Zrt. kártérítési kérelmének nagy részét, mindössze 184 millió dollárt hagyott jóvá az 1,1 milliárd dollár követelésből. Horvátországnak meg kell térítenie az eljárás költségeinek egy részét, körülbelül egymillió eurót, valamint a 184 millió dolláron felül késedelmi kamatot is kell fizetnie.

A szakértők most tanulmányozzák a 216 oldalas dokumentumot, az elemzés után pedig döntenek a további lépésekről.

Plenković emlékeztetett: a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy visszavásárolja az INA horvát olajipari vállalat részvényeit a Moltól. Szakértőket kértek fel, mélyelemzést végeztek a kivásárlásról, és ajánlatot tettek a Molnak – mondta. „De a jelzésünket a másik oldal nem fogadta el, sokkal több pénzt kértek” – jelentette ki a kormányfő.

A horvát sajtó összekötötte az ítéletet azzal is, hogy váratlanul lemondott Zdravko Marić horvát pénzügyminiszter. Ő hivatalosan nem indokolta a lemondását, de a távozása eléggé meglepő volt, hiszen éppen egy szép siker kapujába lépett: az Európai Parlament tegnap nagy többséggel támogatta a horvát euróbevezetést. Mi úgy értesültünk, hogy a két ügynek vélhetően nincs kapcsolata, mert a miniszter valamivel korábban már lemondott, mint hogy az ítélet megszületett volna.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!