Megszavazta az EP, hogy Horvátország január 1-től bevezetheti az eurót

2022. július 5. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta az Európai Parlament, hogy Horvátország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges összes feltételt – írja az MTI. Horvátország ezzel huszadik tagországként jövő januártól az eurózóna tagja lehet.

Az EP mostani álláspontját még továbbítják majd az euróövezet minden tagállamának, majd az Európai Unió Tanácsa, az EP és az Európai Központi Bank közösen dolgozza ki a bevezetést lehetővé tévő jogszabályt. Ennek részeként fogják azt az árfolyamot is megállapítani, amely alapján 2023 január elsejétől a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát január elsejétől költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet is. A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Előző körben, június elején már az Európai Bizottság is rábólintott a csatlakozásra, miután májusban megszavazta azt a horvát parlament.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!