Horvátország 2023-tól bevezetheti az eurót

2022. június 1. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint Horvátország teljesítette az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges összes feltételt, így készen áll arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót; Horvátországgal az euróövezeti tagállamok száma húszra emelkedik – számolt be az MTI.

Az Európai Bizottság úgy értékelte, Horvátország készen áll: a gazdasági integráció és a konvergencia szempontjából fontos tényezők, köztük a fizetési mérleg alakulása, valamint a termék-, a munkaerő- és a pénzpiacok integrációja elégséges ahhoz, hogy beléphessenek az eurózónába a horvátok. Megállapította továbbá, hogy Horvátország megfelel a négy nominális konvergenciakritériumnak, és jogszabályai teljes mértékben összeegyeztethetők az Európai Unió szerződésének követelményeivel, valamint a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank (EKB) alapokmányával.

Ursula von der Leyen azt mondta, az euró bevezetése megszilárdítja majd Horvátország gazdaságát, és előnyökkel jár állampolgárai és a vállalkozások számára is. Szerinte az uniós közös valuta horvátországi bevezetése az eurót is erősebbé teszi.

Horvátország euróövezeti csatlakozásához az EU-tagországok pénzügyminisztereinek jóváhagyására is szükség van, a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) várhatóan júliusban hoz döntést az ügyben, valamint megállapítják azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023 január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az „euróövezet előszobájának” tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!