Megszavazta a parlament, 2023-tól bevezetik az eurót Horvátországban

2022. május 13. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken – írja az MTI. A jogszabályt 117 igen szavazattal, 13 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett szavazta meg a nemzetgyűlés.

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban, az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni mindenhol. Ez a kettős kijelzés 2023 végéig érvényben marad.

A kunát az euró hivatalos bevezetésének időpontjától extra költségek nélkül beváltják a bankok, a horvát posta és az állami pénzügyi intézet. A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Horvátország hivatalosan 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II).

Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak. Ezek között szerepel, hogy az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam átlaga. További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát, az államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam átlaga.

Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass