Lemondott a horvát pénzügyminiszter egy nappal azután, hogy az EP megszavazta a horvát euróbevezetést

2022. július 6. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Személyes okokra hivatkozva, váratlanul lemondott Zdravko Marić horvát pénzügyminiszter – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) nyomán az MTI. A hírt a kormány megerősítette. Sajtóinformációk szerint a kormánytagok sem tudtak Marić távozási szándékáról, a miniszter egyedül Andrej Plenković horvát kormányfőnek szólt a terveiről. Marić egy nappal azután távozik, hogy az Európai Parlament kedden 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta, hogy Horvátország 2023. január 1-től az eurózóna 20. tagja legyen.

A 45 éves Marić, aki hat éve vezette a pénzügyminisztériumot, egyik pártnak sem volt tagja. Ezzel együtt is a Plenković vezette kormány legnépszerűbb minisztere volt. Egyes találgatások szerint a magánszférába távozik.

Marić hatéves munkája alatt több adóátalakítást is végrehajtott, jelentős szerepet játszott az államháztartás rendezésében és a költségvetési kiadások reformjában. Helyét Marko Primorac, Kolinda Grabar-Kitarović volt államfő gazdasági tanácsadója, jelenleg a zágrábi közgazdasági egyetem professzora veheti át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől