Független benzinkutasok az autósoknak: Lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedést

2022. június 24. – 21:58

Független benzinkutasok az autósoknak: Lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedést
Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon” – mondta az rtl.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke.

Péntektől a Mol beninkútjain maximum 50 litert lehet egyszerre hatósági áron tankolni az autókba az eddigi 100 liter helyett. Hasonló korlátozásról döntött pénteken délelőtt az OMV is, míg a Lukoil 20 liternél korlátoz.

A Mol a vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolta a korlátozást az MTI-nek, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint pedig a turistaszezon beindulása, a társaság rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiség és technikai okok miatt volt szükség a Mol töltőállomásain péntektől bevezetett üzemanyagtankolási korlátozásra. A Mol nem akarta, hogy akkora üzemanyaghiány alakuljon ki, ami zavart okozna. Arról itt írtunk részletesen, hogy van elég benzin és dízel, óvatosságból kell korlátozni.

Egri Gábor szerint a mennyiségi korlátozás is azt mutatja, hogy fogyóban az üzemanyag, ha ugyanis lenne, nem kellene korlátozni a megvásárolható mennyiséget. Azt mondta, hogy a hatósági ár nem piaci ár, az árak eltérítése hiánygazdálkodáshoz vezet.

Arra is kérte az autósokat, hogy ne induljanak útnak üres autóval, hiszen négy, de akár öt ember is ülhet egy járműben; lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedést; mérlegeljék, milyen útvonalat választanak, így csökkentve az autó fogyasztását.

Az FBSZ elnöke szerint a mennyiségi korlátozás már hetek óta jelen van olyan kisebb, független benzinkutakon is, amelyeket a szövetség képvisel. Ezek a kutak legfeljebb 5-10-20 literben maximálták a hatósági áron megvásárolható üzemanyag mennyiségét, miközben a leadott rendelési mennyiség 66 százalékát kapják meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!