Trehány módon ellenőrizte az Emmi a 125 milliárd forintnyi sporttámogatást 2020-ban

Másolás

Vágólapra másolva

Nem megfelelő módon látta el ellenőrző feladatát a 2020-as évben a 2022-es kormányalakítással párhuzamosan megszüntetett, szétszabdalt Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az állami sporttámogatásokra vonatkozóan, állapította meg elemzésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ezzel

nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sportcélú támogatások céljainak eléréséhez.

Az ÁSZ szerint 2020-ban a központi költségvetésből 125 milliárd forint ment sport célú támogatásokra. Az ellenőrzés lezárultával az ÁSZ megállapításai a következők (pdf):

Az Emmi az állami sportcélú támogatások felhasználására és elosztására vonatkozó rendeletekben foglalt előírások ellenére nem ellenőrizte minden esetben a támogatás jogszerű és cél szerinti felhasználását igazoló bizonylatok létezését, ezáltal a kedvezményezett szervezet által benyújtott összesítő elszámolással való egyezőségének meglétét.

Az ellenőrzött bizonylatok esetében nem minden esetben érvényesítette azok darabszámára, értékére, hitelességi kellékeire vonatkozó előírásokat.

Az Emmi elfogadott olyan bizonylatokat is, amelyeken nem tüntették fel, hogy a bizonylaton szereplő összegből mennyit számoltak el a hivatkozott támogatási szerződés terhére.

Az Emmi nem igazolta, hogy a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések vonatkozásában minden esetben meggyőződött arról, hogy a közbeszerzést lebonyolították-e.

Ezek alapján az ÁSZ végső következtetése, hogy

„a sportegyesületeknek, sportszövetségeknek adott költségvetési támogatások felhasználását igazoló bizonylatokat érintő kontrollok nem megfelelő működtetése fokozta az állami források céltól eltérő, jogszerűtlen felhasználásának bekövetkezési lehetőségét, így nem teljesült az integritás követelménye”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!