Itthon tovább nő az infláció, de a világpiacon már néhol árcsökkenést látunk

2022. június 16. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tomboló infláció mellett egyes fontos részterületeken az árak csökkenése figyelhető meg, olvasható a G7 gazdasági hírportál cikkében.

A magyarországi infláció májusban átlépte a lélektani 10 százalékos határt, ami 2001 nyara óta a legmagasabb értéknek számít. Az utóbbi 12 hónapban különösen az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak, amit a saját, egy magyar háztartás átlagos hétvégi bevásárlását modellező terméklistáján is kimutattunk. Az inflációról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Az infláció azonban nem kizárólag magyar jelenség, így érdemes megvizsgálni, hogyan alakulnak egyes nemzetközi folyamatok, amik hozzájárulhatnak a világszintű áremelkedéshez. A G7 a Bloomberg elemzését veszi alapul, amely három fő területen állapít meg árcsökkenést.

Szállító hajók várakoznak a németországi Hamburg kikötője előtt 2022. június 9-én – Fotó: Jonas Walzberg / AFP
Szállító hajók várakoznak a németországi Hamburg kikötője előtt 2022. június 9-én – Fotó: Jonas Walzberg / AFP

Elsőként a félvezetőket emelik ki, amelynek ára majdnem felére esett a 2018 júliusában mért csúcsértékről. A több ágazatban tapasztalt csiphiány megszűnését egyes járműipari szereplők is megerősítették, így bízhatunk abban, hogy nem fordul elő a tavalyihoz hasonló helyzet, amikor több autógyárnak csökkentett kapacitáson kellett működnie.

A félvezetők mellett a tengeri szállítmányozás ára is csökkent. A világ legnagyobb kikötői közötti díjakat összesítő Drewry World Container Index szerint most 27 százalékkal olcsóbb átlagosan, mint a 2021. szeptemberi rekordérték.

A harmadik vizsgált komponens a műtrágya ára. A főleg Oroszországból importált műtrágya ára meredeken emelkedett az elmúlt hónapokban, ami többek szerint hozzájárult az élelmiszerárak drámai növekedéséhez. A Bloomberg szerint a mostani csökkenést főleg az amerikai kereslet visszaesése okozza, így annak jövője meglehetősen bizonytalan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!