Háromnapos munkahetet vezetnek be a Ford kölni gyárában

2022. május 19. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében – írja az MTI a Bild alapján.

A Ford Fiesta modellt gyártó üzemben a következő öt héten mintegy ötezer alkalmazott csak keddtől csütörtökig dolgozik majd. Az átszervezésre azért van szükség, mert a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború szétzilálta a beszállítói hálózatokat, így krónikus a félvezető-hiány, a háború kezdete óta pedig az ukrajnai gyártású kábelkötegek ellátása is akadozik. A háború autóiparra gyakorolt hatásairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Ford 1931 óta működtet üzemet Kölnben, ahol 1998-ban az amerikai cég európai központját is kialakították. A kölni üzem nagyjából 15 ezer embert foglalkoztat, a gyártás mellett például a fejlesztés területén.

A Fiesták gyártása az utóbbi hónapokban többször szünetelt már az alkatrész-, és alapanyag-ellátási zavarok miatt, így áprilisban is alig készültek új autók.

A Ford kölni üzeme 2021. május 3-án – Fotó: Oliver Berg / AFP
A Ford kölni üzeme 2021. május 3-án – Fotó: Oliver Berg / AFP

Hosszabb távon végleg leállítják a hagyományos meghajtású autók gyártását, mert a Ford teljesen átáll az elektromos autókra. Az üzemet is átalakítják, erre 1,8 milliárd eurót (700 milliárd forint) fordítanak a következő években. A fejlesztés részeként felépítenek egy új akkumulátor-gyártó üzemegységet is. Az első tisztán elektromos hajtású és tömeggyártásra szánt személyautó a tervek szerint 2023-tól készül Kölnben, és 2024-ben egy második elektromos modell is megjelenik majd a németországi üzem termékpalettáján.

Az elektromos személyautók tervezésére, gyártására és forgalmazása a cég Ford Model e néven létrehozott egy új üzletágat, amely a haszongépjárművekre szakosodott Ford Próval együtt 2024-től hét modellt kínál majd Európában. A társaság várakozása szerint 2026-ban már 600 ezernél is több elektromos hajtású járműt értékesítenek majd az európai piacon, világszerte pedig több mint kétmilliót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!