Bojár Gábor: Orbán erősen dolgozik a huxiton

2022. március 16. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki kormányprogram gazdasági részében Bojár javaslatai elsősorban arra irányulnak, hogy mi segítené egy valódi értékteremtő vállalkozói kultúra kialakulását Magyarországon – mondta a Graphisoft alapítójaként ismert nagyvállalkozó az Mfor.hu-nak adott interjújában.

Szerinte sokat rombol az úgynevezett haveri kapitalizmus a vállalkozói kultúrában. „Azt szokták mondani, a hazai közbeszerzések 30-50 százalékkal drágábbak amiatt, hogy nincs igazi verseny. Pedig ez a kár legkisebb része. Ennél többet árt, hogy rosszul végzik el a munkát a közbeszerzési tendereken kiválasztott cégek – hiszen miért is végeznék el jól, ha nem ezen múlik a következő megbízásuk? Hanyag munkát végezni olcsóbb, sőt hasznos is, hiszen, ha újra kell csinálni, az újabb megbízást jelent” – mondta Bojár.

Ráadásul sokszor olyan dolgokra írnak ki közbeszerzést, amikre valójában nincs is szükség – tette hozzá. „Azt, hogy mire írnak ki közbeszerzést, az befolyásolja, hogy miből lehet többet ellopni. Nemcsak azért építenek ennyi stadiont tök feleslegesen, mert Orbán Viktornak a foci a kedvence, hanem mert egy stadionnál nehezebb összehasonlító árat találni, mint például egy autópályánál, ahol elő lehet szedni, hogy Letenye horvát oldalán miért kerül töredékébe egy kilométer, mint ugyanaz a magyar oldalon.”

Bojár úgy véli, „nagyon kreatív nép vagyunk, enélkül nem éltük volna túl az elmúlt viharos ezer évet. De sajnos ma a kreativitás többnyire csak abban merül ki, hogy hogyan kerüljön közel valaki a hatalomhoz. A haveri kapitalizmus nem ösztönöz értékalkotásra. Sőt, elnyom létező, valódi alkotó energiákat.”

Mint mondta, Orbán Viktor „erősen dolgozik rajta”, hogy megszerezze a társadalmi támogatást a huxithoz, azaz ahhoz, hogy kiléptesse Magyarországot az EU-ból, hiszen „mi másra szolgál a szüntelen brüsszelezés”. Bojár szerint azonban „még a kilépésnél is rosszabb történt: az unió árulói lettünk. Ahelyett, hogy Orbán kivezette volna az országot az EU-ból, inkább belülről rombolja azt, az unió belső egységének az ellensége lett.”

Orbán szerinte nem hisz a hatalommegosztásban. Egy kis cégnél még rendben van, ha a főnök kezében van a döntés joga, de egy nagyobb cégnél vagy egy országnál a meghozott döntést nehéz javítani, ezért „nem szabad megengedni, hogy a főnök kontroll nélkül csinálhasson mindent. Ezért van szükség egy nagy cégnél független igazgatóságra, amely a vezető fontos döntéseit megvétózhatja. A külső független kontroll megfontolásra kényszeríti a vezetőt, így kevesebb hibát követ el.”

Voltak azért olyan döntései az Orbán-kormányoknak, amivel egyetértett, a gazdaság fehérítésében szép eredményeket sikerült elérni szerinte. Bojár szerint az egykulcsos adó is jó döntés volt, mert segített fehéríteni a gazdaságot, az ellenzék mégis többkulcsos adórendszerre állna át, mert szociális szempontból rendkívül igazságtalannak tartják. „A 15 százalékos adókulcs a nagy jövedelmekre alacsonynak számít, de a minimálbér szintjén ez nagyon magas. Európában Belgium után nálunk a legmagasabb a minimálbér adója.”

A teljes interjút el lehet olvasni az Mfor.hu-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!