Bige László: Ha még egy hónapig tart az orosz–ukrán háború, a kétszeresére megy fel a gabona ára

2022. március 16. – 20:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a gabona ára beláthatatlan magasságba emelkedhet, és most a műtrágyapiacon is nagyon magasak az árak. Bige arról is beszélt, hogy miért üzletel Mészáros Lőrinccel, és hogy miért támogatja Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

A Nitrogénművek egy hete jelentette be, hogy leállítja a műtrágyák alapanyagául szolgáló ammónia gyártását, majd a műtrágyák gyártását is. Bige most azt mondta, ennek az oka az, hogy a gyártáshoz szükséges földgáz ára nagyon volatilis, egy napon belül 100–250 euró között mozogtak az árak, amelyet ők mint végfelhasználók nem tudnak lekövetni.

„Nagyon óvatosak vagyunk, ellenséges környezetben élünk és dolgozunk. Ha olyan terméket gyártunk, amit nem fogunk tudni eladni, azt nem gyártjuk” – mondta Bige, de azt nem fejtette ki, mit ért ellenséges környezet alatt.

Bige azt mondta, 60 ezer tonna műtrágyájuk volt raktárkészleten, amiről azt gondolták, hogy sokáig kitart, de egy hét alatt szinte a teljes mennyiséget eladták, már csak néhány ezer tonna van, amit a hazai piacra tartogatnak.

A Nitrogénművek vezetője azt mondta, többek között Németországba, Szerbiába, Romániába, Horvátországba és Ausztriába szállítottak ki pétisó típusú műtrágyát 870–890 eurós áron, ami minden korábbinál magasabb árszintet jelent. Bige szerint ez az élelmiszerárakban is meg fog jelenni, amelyek szintén drasztikusan emelkednek majd.

Úgy vélte, hogy a magyar termelők nem szereztek be időben elég műtrágyát, miközben csak most jön majd a kukorica és a napraforgó vetése, ami miatt körülbelül másfél millió hektárra kéne műtrágyát kijuttatni, de ennek a mennyiségnek csak egy része van meg a termelőknél.

„Ha a gáz ára nem fog tartósan 100 euró alá menni – ez a mindenkori ár négyszerese –, beláthatatlan következmények lesznek. Az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói viszont ezt nem teszik lehetővé. Gyakorlatilag nincs honnan vásárolni földgázt, marad az orosz forrás, de ők is kevesebbet fognak szállítani. Nem fogjuk tudni feltölteni a gáztározókat, így a nyári műtrágya ára is nagyon magasan lesz.”

Bige most azt tanácsolja a termelőknek, hogy a lehető legtöbb műtrágyát használják fel, és vegyék meg az összes importot, mert ha még csak egy hónapig tart az orosz–ukrán háború, a mostani kétszeresére emelkedhet a gabona ára, hiszen az ukrán területeken nem biztos, hogy vetnek majd gabonát.

Bigét megkérdezték arról is, hogy mennyivel támogatja Márki-Zay Pétert. A kérdést kikerülve annyit mondott, hogy nem számszerűsít, de minden egyes forintot a magánszámlájáról utalt át. A műsorban éppen előtte szereplő Márki-Zay azt mondta, hogy tudomása szerint Bige 20 millió forint körüli összeget utalt már át.

„Azért támogatom, mert Márki-Zay Péter tisztességes. Megérdemli Magyarország, hogy legyen egy tisztességes miniszterelnöke, próbáljuk ki, milyen amikor tisztességesen vezetik az országot. Azt már tudjuk 16 éves, hogy milyen amikor tisztességtelenek vezetik” – mondta Bige.

Bige azt is megindokolta, hogy miért kereskedett az Orbán Viktorhoz jól becsatornázott Mészáros Lőrinccel. „Nem ismerem személyesen, de minden évben tőlünk vásárol. Mi nem egy politikai szervezet vagyunk, minden vevő nagyon becses és fontos. Egyetlen szabályunk, hogy aki kifizeti az árát, az megkapja a műtrágyát.”

Bige szerint Mészáros azért tőlük veszi a műtrágyát, és nem a piac egyik másik nagy szereplőjétől, a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cégtől, mert a Nitrogénművek jobb minőséget állít elő.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!