24.hu: Ezek a nagyobb cégek voltak a Sberbank ügyfelei

2022. március 8. – 10:57

frissítve

24.hu: Ezek a nagyobb cégek voltak a Sberbank ügyfelei
2017: az Azov önkéntes ukrán alakulat befalazza az orosz Sberbank egyik kijevi fiókját – Fotó: Szerhíj Dolzsenkoj / MTI-EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Több orosz kötődésű és viszonylag sok építőipari cég bukkan fel az ügyfelek között.

A 24.hu azt összesítette, hogy az Opten adatai szerint kik lehettek a Sberbank nagyobb ügyfelei és így akár károsultjai. Ezt természetesen csak akkor lehet tudni, ha valaki beszél róla, nyilvános adatokból nem derül ki, hogy kinek mennyi betétje, számlapénze volt a banknál.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesenként legfeljebb 100 ezer euróig megvédi a betéteseket. Ennek már a konkrét forintösszege is meghatározott, 38,047 millió forint. Vagyis nem érdemes drukkolni a forint gyengülésének, a március 2-i árfolyamot veszik alapul.

Azt is lehetett tudni, hogy mintegy ezer olyan ügyfél volt, akinek ennél nagyobb kitettsége volt a bank felé. Arról is írtunk, hogy az igen kellemetlen, hogy például amennyiben egy cégnek hitele és betétje is volt a Sberbanknál, nem tud nettósítani, ha volt egy 200 milliós hitele és egy 200 milliós betétje, akkor 200 millióval tartozik, de a betétjéből csak 38,047 millió forinthoz jut első körben hozzá.

A 24.hu az Opten adataira hivatkozva, azt írja, hogy több mint 16 ezer magyarországi cégnek vezetett számlát az orosz bank, közülük 6054-nek más pénzintézetnél nem is volt számlája. A lap azt vizsgálta, hogy hány állami cég (14-et talált), illetve hány 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű társaság (54 bukkant fel) fürödhetett be a Sberbankkal. Azt azért ismételjük meg gyorsan, hogy csak az publikus adat, hogy kinek volt számlája a banknál, de az nem, hogy ott mennyi pénze volt, így akinek számlája volt, nem feltétlenül lett károsult.

A cikk megemlíti a társaságok között a paksi atomerőmű-építéshez kapcsolódó cégeket, illetve az orosz–magyar gázkapcsolatokban fontos Centrexet, a Dunaferr-csoport cégét (ebben a körben az orosz kapcsolatok és a bankválasztás között lehetett intenzív kapcsolat).

A cikk megnevez több építőipari céget (Duna Aszfalt, Market, Magyar Építő, A-Híd, KÉSZ, Magyar Vakond, West Hungária Bau, Bayer Construct), mindez megerősíti azt a korábban általunk is leírt iparági pletykát, hogy a magyar építőipar azért nagyon kitett a Sberbank-bedőlésnek, mert az orosz vas- és acélimport alapvetően sberbankos konstrukciókon keresztül valósult meg.

Érintett volt a BKV is, illetve a Bige László műtrágyakirály érdekeltségébe tartozó NZRT-Trade Zrt., de ők azt jelezték, hogy nincsen érdemi kitettségük, nem kalkulálnak veszteséggel. A legtöbb megkeresett társaság azonban nem kívánta részletezni a lapnak a veszteségeit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!