Jogszerű lenne a mozdonyvezetők sztrájkja, de még folytatódnak az egyeztetések

2022. február 25. – 19:07

Jogszerű lenne a mozdonyvezetők sztrájkja, de még folytatódnak az egyeztetések
A MÁV-Start Zrt. motorvonata érkezik Istvántelek megállóhelyre Fotó: Róka László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV-Start és a Mozdonyvezetők Szakszervezete is közleményt adott ki az egyeztetésekről.

Február 28-án folytatódnak az egyeztetések a MÁV-Start és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) között – jelezte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága pénteken egy közleményben.

Mint írták,

a MÁV tudomásul veszi, de nem ért egyet a bíróság döntésével arról, hogy jogszerűnek minősítették a mozdonyvezetők sztrájkját.

Ezért a döntés megváltoztatása érdekében felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriára, és annak megtörténtéig kezdeményezik a jogerős döntés felfüggesztését – közölte a MÁV. A cég azt hangsúlyozta, hogy a bíróság a sztrájk jogszerűségéről döntött és nem a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) követeléséről, vagy annak teljesíthetőségéről.

A MOSZ pénteken közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, így jogszerűnek ítélte meg a mozdonyvezetők sztrájkját. Ezért felszólították a MÁV-Start Zrt.-t, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a sztrájkkövetelés teljesítéséről.

A MÁV-Start állításával szemben a meghirdetett mozdonyvezetői sztrájk követelése kellően konkrétan meghatározott, nem irányul kollektív szerződés megváltoztatására és a jelenlegi világjárványban sem veszélyezteti az életet, az egészséget, a testi épséget.

– áll a szakszervezet közleményében.

A MOSZ azt is közölte, hogy soproni tagcsoportja szolidaritási sztrájkot hirdet a GYSEV Zrt.-nél. A Mozdonyvezetők Szakszervezete február 2-i küldöttközgyűlésén döntöttek arról, hogy március elején határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!