Portfolio: Évi 400-450 milliárd forint veszteséget okoz a rezsicsökkentés az MVM-nek

2022. január 26. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Portfolio saját számításai alapján évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak mellett is. A lap úgy tudja, hogy rövid távon még sikerül kezelni a helyzetet, de ha tartósan magasak maradnak a gázárak, például az orosz–ukrán feszültség miatt, akkor az éves veszteség akár duplázódhat is. Ez később jelentős költségvetési, így adófizetői terheket jelent még a távhő- és víziközműszektor kihívásai nélkül is – írják.

A Portfolio számításai szerint évente durván 400-450 milliárd forintos vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés változatlan fenntartásából akkor, ha stabilan 360-nál marad az euró/forint árfolyam, illetve egész évben 60 euró/MWh körül ragad a tőzsdei TTF gázár. „Utóbbi a mostani helyzetnél jóval kedvezőbb lenne, ugyanis jelenleg 90 euró körül jár a februári kontraktus ára jórészt az orosz–ukrán feszültség miatt, az egyes határidős kontraktusok ára pedig egész évre 80 euró körüli árat vetít előre” – írja a lap.

„A magasan maradó gázárak áprilistól, az intenzív betárolás kezdetétől már egyre jelentősebb pénzügyi kihívást okozhatnak az állami vállalat számára, ugyanis több százmilliárdos plusz összegekre lenne majd szüksége az orosz számlák rendezéséhez” – olvasható az elemzésben.

Az elmúlt időszak őrült energiaár-emelkedésének okairól már a Telexen is többször írtunk, ahogy vendégszerzőink is elemezték a helyzetet, de arról, hogy innentől mire számíthatunk, hogyan tovább, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom