A Magyar Szakszervezeti Szövetség is figyelmeztető demonstrációt hirdetett január 31-re

2022. január 13. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) január 31-én, döntött a szakszervezet elnöksége csütörtöki ülésén. A MASZSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy

a pedagógus társadalom melletti szolidaritás és a MASZSZ-tagszervezetek bértárgyalásainak támogatása érdekében tartanak demonstrációt.

Székely Tamás, a szövetség alelnöke elmondta, az akciót összehangolják majd a pedagógus szakszervezetek által szintén január 31-re meghirdetett sztrájkkal. Részleteket azonban egyelőre nem mondott a tervezett demonstrációról.

A szövetség elnökségi ülése arról is döntött, hogy támogatják a háromhavi álláskeresési idő meghosszabbítását 270 napra. A szakszervezet már többször kezdeményezte a háromhavi álláskeresési idő növelését, ezt legutóbb a koronavírus-járványból adódó elbocsátási hullám idején követelte.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még december közepén hirdetett figyelmeztető sztrájkot január végére. Azt is jelezték, hogy ha nem vezet sikerre a demonstrációjuk, márciusban újra szerveznek egyet.

A két szakszervezet hetek óta tárgyalt a kormánnyal, egyrészt béremelésről, másrészt arról, hogy ne kelljen fizetés nélküli szabadságra küldeni azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen. Ezek a tárgyalások nem sok eredménnyel zárultak, a kormány csak 10 százalékos béremelést ígért, amit a szakszervezetek keveselltek, és az oltás ügyében sem közeledtek az álláspontok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szakszervezetek bejelentésére reagáló decemberi közleményében azt írta, „egyértelmű, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!