Nem emelt kamatot a jegybank

2022. január 6. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön. Ezzel megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát, írja az MTI.

Az elmúlt két héten 20-20 bázisponttal, az azt megelőző két héten pedig 30 és 20, azt megelőzően kétszer 40 bázisponttal emelte az irányadó kamatát a jegybank a csütörtöki tendereken. Novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól.

A legutóbbi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,40 százalékra.

A monetáris tanács legutóbbi, december 14-i kamatmeghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyvében a tanács tagjai kiemelték annak fontosságát, hogy az egyhetes betéti rátában bekövetkező lépések tartósan beépüljenek az MNB alapkamat-emelési ciklusába is. Ezt biztosítandó az alapkamat 2022-ben felzárkózik, és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével.

A kamatokról ebben a cikkben írtunk bővebben, azt pedig legutóbb itt elemeztük, hogy az MNB egy ideje a világtrendeket követve laza jegybankból egyre konzervatívabb jegybanki működésbe váltott, mindezt pedig az infláció elleni harc jegyében tette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!