A Magyar Bankszövetség nem támogatja a kamatok ideiglenes fixálását

2021. december 23. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Bankszövetség meglepetéssel értesült a tegnap bejelentett kamatstopról” – írták a honlapjukra kirakott közleményben, amelyben azt is hozzáteszik, hogy nem támogatják a kamatok ideiglenes fixálását.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány kamatstopot vezet be a lakossági jelzáloghitelekre. Ez azt jelenti, hogy a hitelkamatokat a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusának kezdete előtti, októberi szintén rögzítették, ez 2022 első félévében lesz érvényben.

A részletek még nem ismertek, de a Bankmonitor előzetes számításai szerint 10 százalék körüli törlesztőcsökkenést jelenthet egy átlag hitelesnek a kamatstop. Azt, hogy mindennek a költségét a bankoknak kell viselniük, esetleg átvállalja az állam, egyelőre nem tudni. A piac mindenesetre inkább az előbbi mellett tette le a voksát, az OTP részvényei az egész BUX-indexet lehúzó súlyos mélyrepülésbe kezdtek Orbán bejelentése után.

A bankszövetség a közleményében azt írta, hogy a bankszektor meghatározó feladata a gazdaság hosszú távon kiszámítható és fenntartható finanszírozása, melynek működését piacgazdaságban maga a piac tudja leghatékonyabban biztosítani. „A magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadások nélkül működtek, míg az új hitelezés rekord szintet ért el. Ennek is köszönhetően »sikerült együtt« a V alakú gazdasági kilábalás. A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is – mint senki más – járult hozzá a járvány elleni védekezéshez.”

A kamatstopról azt írják, hogy a bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását, és erre többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét.

„A fentiek miatt a Bankszövetség nem tudja támogatni a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik a többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek.”

Szerintük a fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, ez pedig hosszabb távon is védelmet nyújt a kamatnövekedés ellen, míg a kamatstop csak ideiglenesen biztosítja az alacsonyabb kamatot.

Szintén csütörtökön tettek közzé egy videót a kormány Facebook-oldalán, amiben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a döntést ismertetve arról beszélt, hogy közel félmillió olyan hitel van, amelyik egy éven belül is átárazódhat.

Azt mondta, hogy az októbertől felgyorsult banki kamatemelkedések miatt egy átlagos hitel havi törlesztője 23 százalékkal, átlagosan 11 ezer forinttal emelkedhet. Szerinte a kamatstoppal viszont összesen 30 milliárd forint maradhat a családok kasszájában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!