Bankmonitor: 10 százalék körüli törlesztőcsökkenést jelenthet egy átlag hitelesnek a kamatstop

2021. december 22. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett lakossági kamatstop részletei még nem ismertek, de a Bankmonitor készített egy előzetes számítást arra nézve, mennyivel járhatnak jobban a hitelesek az intézkedéssel.

Amit már biztosan lehet tudni:

  • október végi kamatszinteken rögzítik a jelzáloghitelek kamatát, és
  • 2022 első félévében lesz érvényben a kamatstop.

Emellett a bejelentés alapján valószínű, nemcsak a változó kamatozású kölcsönök kamatát fixálják, hanem az elkövetkező időszakban forduló, hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatát is. Igazán nagy hatás viszont az előbbiek esetén várható, a változás mértéke az adott kamatperiódus hosszának megfelelő BUBOR mutató értékétől függ. (A BUBOR azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamat mellett lennének hajlandók kölcsönt nyújtani egymásnak.)

A 2021. december 22-én érvényben lévő BUBOR-nál a mutató októberre érvényes mértéke 2,16-2,48 százalékponttal kisebb. Vagyis 2,16-2,48 százalékponttal lesz kisebb a kamata egy kölcsönnek a jövőben a jelenlegi állapotok alapján. Ez egy 7 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitel esetében 7400–8600 forintos törlesztőrészlet-csökkenést jelentene. (A számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a hitelkamat a BUBOR mellett fix 2,5 százalék kamatfelárat tartalmaz.) Ezzel gyakorlatilag a havi fizetnivaló 9,5-10,7 százalékos csökkenését eredményezné.

Ráadásul a magas infláció miatt számíthatunk az irányadó kamatok további emelkedésére, így ez a pénzügyi előny még nagyobb lesz az elkövetkező hónapokban.

Azt, hogy mindennek a költségét a bankoknak kell viselniük, esetleg átvállalja az állam, egyelőre nem tudni. A piac mindenesetre inkább az előbbi mellett tette le a voksát, az OTP részvényei az egész BUX-indexet lehúzó súlyos mélyrepülésbe kezdtek Orbán bejelentése után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!