Az Újpest FC eddig nem volt NER-es csapat, ám ez sokáig már nem marad így

Legfontosabb

2021. december 15. – 06:50

Az Újpest FC eddig nem volt NER-es csapat, ám ez sokáig már nem marad így
A kupagyőztes Újpest FC csapata a Mol Magyar Kupa döntőjében, a Mol Fehérvár FC elleni mérkõzés után 2021. május 3-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nem túlságosan ismert magyar befektetőpáros, Cseke István és Németh János közeli érkezéséről hallani Újpesten. Ha a jelenlegi belga tulajdonos valóban kiszáll, akkor az NB I. egyik utolsó még nem NER-es csapata is „elesik”. Ezt valószínűsíti, hogy a csapat eladásában deklaráltan egy kormánypárti politikus, Móring József Attila közvetít. A szálak állítólag áttételesen kínai üzleti körökhöz is elvezetnek.

Móring József Attila somogyi jobboldali képviselő (KDNP) közvetítői szerepével megváltozhat az NB I.-es Újpest FC tulajdonosi szerkezete. A politikus ugyan nem mondott neveket a sajtónak, de egyre több jel utal arra, hogy egy nyugat-magyarországi befektetőpáros, Cseke István és Németh János tárgyal Roderick Duchatelet-vel a klub megvételéről.

Az üzletemberek munkaerő-közvetítéssel, burkolással és maszkgyártással is foglalkoznak, nemrég pedig egy általuk képviselt cég bejelentkezett a taszári (Kaposvár közeli) reptér megvásárlására. A befektetőkről az hírlik, hogy jó ázsiai (elsősorban kínai) kapcsolataik vannak, ennek a történetnek igyekeztünk utánajárni.

Az NB I. és a Fidesz

A magyar labdarúgás legfelsőbb osztályainak elég sok köze van a Fideszhez, a NER-hez. Azzal vélhetően megsértenénk a kedves olvasóinkat, ha ezt a megállapítást valami nagy felismerésnek tálalnánk, vagy részletesen bizonygatnánk, elég evidens állításról van szó.

Ha körbepillantunk a magyar első osztály csapatain, ami nem olyan nehéz, mert mostanában csak 12-en vannak, pár ilyen direkt kapcsolódás biztosan eszünkbe jut. Kezdhetjük a sort Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc szívügyével, a felcsúti PAFC csapatával, de vannak további olyan csapatok is, amelyekhez ismert fideszesek köthetők. A Ferencvároshoz Kubatov Gábor, a Mezőkövesdhez Tállai András, míg az MTK-hoz Deutsch Tamás.

Üzleti kézben

Aztán vannak olyan klubok, amelyekben nem politikusokat, de az államhoz így vagy úgy kötődő üzletembereket látunk, és kicsit magyarázni kell a kapcsolatot: a Mol Fehérvár Garancsi István (ingatlanok, építőipar, szerencsejáték), a ZTE Végh Gábor (építőipar), míg a DVSC Szima Gábor (szerencsejáték) érdekköre volt, jelenleg egy városi egyesület a gazda, ennek Kósa Lajos az elnöke. A Honvéd elnöke pedig Bozó Zoltán (szentesi Fidesz, távközlés, informatika, okoskerítés).

Van, ahol összetettebb a helyzet, a szimpatikus, mert magyarokkal felálló és gólgazdag focit játszó Paks javarészt önkormányzati pénzből működik, a Kisvárda pedig még akkor lett ugyan naggyá, amikor a szintén kisvárdai Seszták Miklós is a pályája csúcsán volt, de ma már az ő hatása nem kimutatható, a „baromfis” Master Good csoport pedig egy piaci vállalkozás.

A NER-en kívül

És eddig volt két nem NER-es, a Gyirmót és az Újpest. A Gyirmótról itt írtunk, Horváth Ernő és a hulladékhasznosító Alcufer a gazda.

Végül az Újpest Roderick Duchatelet belga üzletember tulajdona, akinek édesapja, Roland Duchatelet szenátor, mikroelektronikai üzletember Belgium egyik leggazdagabbja, és a családnak komoly focicsapat-portfóliója is volt egykoron.

Az Újpestről is folyamatosan keringtek az eladási pletykák, amit részben az is indokolt, hogy a klub csak vitte a pénzt, ráadásul még a szurkolók is utálkoztak, bojkottálták a meccsre járást, de most állítólag tényleg közel van az értékesítés.

Magyarországon fociklubot tulajdonolni és működtetni tényleg drága dolog. Biztosan vannak fanatikus futballrajongók, mint például az említett gyirmóti Horváth család, az Alcufer tulajdonosai, de pusztán szerelemből azért kevesen ölnek egy klub működtetésébe milliárdokat.

Ha egy pillanatra a magyaros focimodellre pillantunk, egy labdarúgócsapathoz ugyan tartoznak bevételi források

  • jegyeladásból,
  • tévéközvetítésből,
  • szponzoroktól,
  • merchandisingból,
  • taóból,
  • a játékosok nyereséges értékesítéséből,

de itthon mindegyik egy kicsit sántít. Vagy azért, mert kicsi a vonatkozó forgalom, például a jegybevétel, ajándéktárgy-eladás szinte csak a Ferencvárosnál értékelhető, a tao, a tévéközvetítés, de sokszor a szponzoráció is már nagyobb összeg, de ezek jellemzően nem piaci tételek, hanem valójában adófizetői pénzek.

Vagyis az egész egy olyan nagyon költséges hobbi, ami általában viszi a pénzt, és amit csakis valami nagyobb érdek tehet vonzóvá: ha ezzel jó a kapcsolat az állammal vagy Orbán Viktor miniszterelnökkel, az ország első számú szurkolójával és szakértőjével, ha ugyanis fociklubot birtokolsz, előbb-utóbb a miniszterelnököt is megismered.

Több mint pletyka, kevesebb, mint tény

A piacon egy ideje tehát azt pletykálják, hogy az Újpest is tulajdonost válthat, és NER-közelbe kerül. A témával már az NSO is foglalkozott.

Móring József Attila KDNP-s országgyűlési képviselő beszédet mond egy díjátadón 2021 nyarán – Fotó: Varga György / MTI
Móring József Attila KDNP-s országgyűlési képviselő beszédet mond egy díjátadón 2021 nyarán – Fotó: Varga György / MTI

A lap értesülései szerint a belga tulajdonos valóban eladhatja a klubot, és érdekes módon az ügyben az említett Móring József Attila, egy somogyi jobboldali képviselő (KDNP) vállalt közvetítői szerepet. Az Újpest-szurkoló politikus saját bevallása szerint

a lehetséges új tulajdonosi kör felkérésére közvetít a felek között,

a Nemzeti Sport megkeresésére részletesen beszélt is az ügy állásáról.

Ő ugyan neveket még nem mondott, de a lap maga is arra a következtetésre jutott, hogy egy több üzletágban érdekelt magyar befektetői páros, Cseke István és Németh János tárgyal Roderick Duchatelet-vel a klub megvételéről.

Az is elhangzott, hogy amennyiben az adásvétel megtörténik, a klub szakmai irányítását az Újpesthez kötődő, korábbi válogatott labdarúgók vehetik át.

Felbukkantak a semmiből

A két befektető, vagyis Cseke István és Németh János érkezése azonnal több pletykát is felerősített, mindegyik arról szólt, hogy az alanyi jogon nem különösebben tőkeerős befektetők, akik éppen most a taszári repülőtérre is szemet vetettek, valóban jönnek, de szerepvállalásuk mögött valamiképpen távol-keleti befektetők magyarországi tervei is szerepet kapnak, hiszen különben nem bírnák a vásárlás után azonnal felmerülő további beruházási tételeket.

Taszárról az Átlátszó írt korábban, e szerint

a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. valóban eladná a repteret az erre immár hivatalosan is kiszemelt, idén májusban alapított SGF Silu Global Fund Holding Zrt. vagyonkezelő cégnek,

amelyben Cseke István és Németh János, a pápai Németh és Cseke Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosai a cégképviselők. Ez az utóbbi cég 2018 eleje óta padló- és falburkolással foglalkozik, de a honlapja szerint jelentős a munkaerő-közvetítési profilja is, sőt tavaly maszkgyártással is foglalkozott, és ekkor 962 milliós árbevétellel és 20 milliós nyereséggel zárt.

A háttérinformációk

És akkor innen jönnek a különböző szintű információk keveredései, vagyis a tények, a folyosói pletykák és azok a kapcsolódások, amelyek a későbbiekben fontosak lehetnek, de ma még legfeljebb találgatások.

A Németh és Cseke Kft. honlapján jól látható, hogy a munkaerő-közvetítő fontos partnere a Yanfeng, egy gigantikus kínai autóipari cég, A Yanfeng Automotive Interiors (YFAI) műszerfalak, fedélzeti rendszerek, ajtótáblák, padló- és mennyezeti konzolok vezető beszállítója a világon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft. igazgatója, Nagy Péter István, a cég pénzügyi igazgatója és Joseph Lee, a Yanfeng Automotive Interior Europe elnökhelyettese koccint a kormány és a sanghaji központú autóipari beszállító vállalat stratégiai partnerségi megállapodásának aláírása után 2016-ban – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft. igazgatója, Nagy Péter István, a cég pénzügyi igazgatója és Joseph Lee, a Yanfeng Automotive Interior Europe elnökhelyettese koccint a kormány és a sanghaji központú autóipari beszállító vállalat stratégiai partnerségi megállapodásának aláírása után 2016-ban – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ennek a társaságnak a pápai gyáregysége 38 ezer négyzetméter alapterületen több mint 1800 embert foglalkoztat, az elmúlt három évben ez a gigantikus cég 45-55 milliárd forintos árbevételt ért el, hol nyereségesen, hol veszteségesen.

Mindez csak azért izgalmas, mert a befektetőkről egymással párhuzamosan elindultak azok a találgatások, hogy valamiképpen kínai befektetőkkel is kapcsolatban vannak. Pápa, ahol a cégük működik, gazdagon el van látva ilyen befektetőkkel, mert a Pápai Húsgyárban tulajdonos hongkongi Famous Yield Enterprise Limited, vagyis a tajvani, de magyar állampolgársággal is rendelkező, Kövér László parlamenti elnökkel remek kapcsolatot ápoló Frank Liu üzleti köre a befektető, de mi azt hallottuk, hogy nem ez a fontos szál.

Kaposvár

Említettük, hogy Cseke István és Németh János a taszári, vagyis a Kaposvár melletti reptérre is szemet vetettek. Kaposvár állítólag fontos az Újpest-sztoriban is, Móring József Attila, az Újpest ügyében közvetítő politikus is somogyi. Kaposváron született, itt szerezte tanári diplomáját, és a közeli, meseszép Somogyvárnak volt sokáig a polgármestere. Állítólag ő is, de a potenciális befektetők is jóban vannak a kaposvári városvezetéssel, így akár Szita Károly polgármesterrel is.

Kaposváron is van egy nagy kínai befektető, a helyi kaposvári napelemparkot (amely az országban az egyik, ha nem a legnagyobb) működtető, de további gigantikus befektetésekre készülő China National Machinery Import&Export, vagyis a CMC kínai nagyvállalat. Ez a cég deklarálta, hogy hosszú távra tervez, és további 1 milliárd eurót tervez befektetni Magyarországon.

A Fosun-sztori

Végül van egy további kínai szál, amit a 24.hu írt meg.

E szerint egy ismert kínai futballbefektetői kör is megérkezett Magyarországra. Nekünk ugyan a befektető-keresésre rálátó forrásunk korábban határozottan cáfolta, hogy ez a cég, vagyis az FSG (Hungary) Holdings Kft. lenne a jövőben itt befektető, de a 24.hu azt valószínűsíti, hogy a Taszárra kijelölt Silu akár hamarosan üzleti kapcsolatba is kerülne az FSG (Hungary) Holdings Kft.-vel.

Utóbbi a kínai Fosun-csoport tagja, ez egy ismert focibefektető, a luxemburgi Fosun Sports Group S.á.r.L. révén például az angol Wolverhampton Wanderers Premier League-klubnak is a tulajdonosa. A cég elnöke Guo Guang-csang, Kína egyik leggazdagabb embere, akinek a felesége, Jenny Wang Jinyuan pedig a svájci Grasshoppers gazdája.

Újpesti veteránok

Mint a 24.hu írja, a Siluban nemrég megjelent 6 darab részvénnyel Kovács Zoltán László (minden újpesti Kokója), az Újpest FC korábbi 20-szoros válogatott csatára. Ő nemrég még a Mol Fehérvár FC sportigazgatójaként dolgozott, az újpesti szurkolók máig lelkesen emlegetik, hogy tavaly májusban az Újpest a Mol Magyar Kupát a Mol Fehérvár legyőzésével szerezte meg, és ezt nemcsak a díjat átadó molos vezetőnek, de Kovács Zolinak is közelről kellett végignéznie. A lapnak sikerült elérnie a Cseke–Németh befektetőpárost, a mi megkeresésünkre még nem válaszolt a két üzletember, egy ismerőjük azt jelezte számunkra, hogy külföldön vannak, természetesen, ha később elérjük őket, azt mindenképpen jelezzük.

Aztán a fehérvári csapat a nyáron hamar kiesett Örményországban az európai kupából, Kovács felajánlotta a távozását, és ezt el is fogadta a klubvezetés.

Az újpesti ultrák másik vicces sztorija, hogy Kokó Franciaországban és Kínában is focizott aktív pályafutása alatt, vagyis a tolmács szerepre is alkalmas lehet (ez természetesen csak poén, nem tudunk róla, hogy rövid sencseni vendégeskedése alatt a labdarúgó elsajátította volna a nyelvet).

A labdarúgó mindenesetre tapasztalatunk szerint valóban népszerű Újpesten, mindenki úgy tudja, hogy lesz szerepe a csapat működtetésében, és a szurkolók azt is továbbgondolták, hogy ő, illetve olyan további sztárok, mint Véber György vagy Szlezák Zoltán, a Honvéd–Újpest-meccsen már nem a VIP-ban melegedtek, hanem az újpesti táborral szurkoltak.

A belga

Ha tényleg elmegy Roderick Duchatelet, nem lesz könnyű pozitív mérleget húznia a magyar kalandból. Roderick Duchatelet és édesapja, Roland Duchatelet az Újpest mellett korábban szerepet vállalt a belga Germinal Beerschot, a Standard Liège, illetve a Sint-Truidense, a német FC Carl Zeiss Jena, a spanyol AD Alcorcón és a brit Charlton Athletic működtetésében, de mára csak a magyar és a német klubban részvényes.

Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnöke, tulajdonosa sajtótájékoztatót tart a klub székházában 2014-ben – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnöke, tulajdonosa sajtótájékoztatót tart a klub székházában 2014-ben – Fotó: Illyés Tibor / MTI

2011-ben érkezett az Újpesthez, amikor is a Duchatelet család érdekeltségébe tartozó Cesarion BVBA az UFC 95 százalékos pakettjét vette meg. Hamarosan Duchatelet látható feldúltsággal ecsetelte a sajtónak, hogy mennyire átverték az előző tulajdonosok, amikor sorra dőltek ki a szekrényből a csontvázak, adósságok, előnytelen szerződések, offshore-ügyletek.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a tulajdonos hagyja az egészet bedőlni, csődöt jelent, az Újpest pedig kezdheti elölről a BLASZ-ba visszasorolva.

Aztán valahogy mégis döcögött tovább a szekér, csak szurkolói szempontból nem lett továbbra sem sikeres az időszak (ez a három kupagyőzelem ellenére is kimondható). A fanatikusok úgy érezték, hogy méltatlan a tabella második fele, azt érezték, hogy a belga nem önt elég pénzt a klubba, pedig ő tényleg a saját pénzét tette bele a csapatba, ami azért más, mint az innen-onnan megtámogatott versenytársak helyzete.

Gondok

Az említett közvetítő képviselő az NSO-nak elmondta, hogy amennyiben megérkeznek a befektetők, a nulladik intézkedési pont a címervita megoldása lesz, majd az UTE és az Újpest FC utánpótlásának egyesítése, és a szurkolótáborral elmérgesedett kapcsolat rendezése következhet.

A tábor ugyanis valóban nem nagyon járt a hazai meccsekre, mert megsértődött a klub címerét a letisztult brandingre hivatkozva megváltoztató menedzserre.

Az utánpótlás-egyesítés pedig azért szükséges, mert ma Újpesten egyszerre működik az UTE Labdarugó Akadémia Bánka Kristóf Sportközpontja és az ÚFC Tábor utcai létesítménye, utóbbinál azonban mindenképpen jó pont volt a belgának, hogy a jellemző havi 6–10 ezer forintos tagdíjak helyett itt ingyen focizhattak az újpesti srácok.

Az már más kérdés, hogy a sikeres újpesti utánpótlás nem nagyon látszott a felnőtt csapat életében, emlékezetes eset volt az idén, amikor az Újpest 11 külföldi játékossal és külföldi edzővel állt ki a Mezőkövesd ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!