Félházas karácsonyra készülnek a szállodákban, jövőre két számjegyű drágulás jöhet

2021. december 14. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre félházas karácsonyra készülnek a szállodákban, a szilveszteri időszakra viszont már ígéretesebb a kép az előfoglalások alapján – írja a Világgazdaság. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a lapnak azt mondta, hogy elkerülhetetlen a tetemes, két számjegyű áremelés, amit szerencsétlen módon épp akkor kell meglépni, amikor a kereslet alacsony, vagy épp visszaépülőben van a járvány sokadik hulláma után és közepén, és a rezsiköltségek olyan mértékben szálltak el, hogy a pluszteher kigazdálkodhatatlanná vált a bevételből.

Baldauf Csaba azt is mondta, hogy az éves energiaszerződések őszi újrakötése négyszeres gáz-, valamint két és félszeresére nőtt áramárakon történt, ami például egy százszobás wellnesshotelnek éves szinten százmillió forintos többletköltséget okoz.

„Drágult a munkaerő, és az élelmiszerek beszerzési ára is jócskán emelkedett, mindezek együtt pedig olyan nagyságrendű pluszkiadást eredményeznek, ami 10-25 százalékos áremeléshez vezet. Az áremelési kényszert fokozza a forint-euró árfolyam változása, amely éves alapon csaknem 9 százalékos árfolyamveszteséget okozott már októberben” – mondta a szállodaszövetség elnöke.

Országszerte 220 szálloda még üzemszünetet tartott októberben, vagy időközben már végleg bezárták, a 2019-ben működő 982 egység helyett csak 772 volt a piacon – összegezte az MSZÉSZ hétfőn közzétett Trendriportja a KSH októberi adataiból az ágazati statisztikát.

A hazai szállodák teljes bruttó forgalma 32,8 milliárd forint volt, ami 121,3 százalékkal nagyobb a tavalyinál, de 28,5 százalékkal kevesebb a 2019. októberi bevételnél. Éves szinten még nagyobb, 53,7 százalékos az elmaradás 2019-hez mérten, az első négy és fél hónap korlátozásai, valamint a döntően csak az üzleti céllal utazó vendégekre szűkült forgalom miatt.

Ahogyan azt korábbi cikkünkben írtuk, sűrű 4-5 hónapunk lesz a gazdaságban, mert a kormány méretes tranzakciókat szeretne elindítani, illetve részben befejezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!