170 ezer forintért árulja csak el a Pénzügyminisztérium, hogy hányan vettek fel csokot és babavárót

2021. december 3. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu szeptember 2-án közérdekű adatigényléssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, mert a július végén elküldött újságírói kérdéssel nem sikerült megtudniuk tőlük és a családokért felelős tárca nélküli minisztertől sem, hogy hány család, milyen gyerekszám és gyerekvállalás mellett kért és kapott csokot, illetve babaváró hitelt eddig. Novák Katalin hivatalától októberben azt a választ kapták, hogy a családügyi miniszter nem minősül adatkezelőnek.

A Pénzügyminisztérium – kihasználva a törvény által biztosított 90 napot – azt válaszolta a lapnak, hogy a csokkal és a babaváró hitellel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünket csak akkor teljesíti, ha 170 505 forint költségtérítést fizetnek érte.

A KSH adatai szerint tavaly év végén a magyarországi lakáshitel-állomány 4004 milliárd forint volt, 10 százalékkal, mintegy 373 milliárd forinttal több az előző évinél.

az államilag támogatott lakáshitelek állománya 9,1, a támogatás nélküli hiteleké 10 százalékkal nőtt 2020-ban, a teljes hitelállományon belüli arányuk 16, illetve 84 százalék volt.

Novák Katalin márciusban azt mondta, nem kérdés, hogy a csok miatt is drágultak az ingatlanok.

Bár sokan azt gondolnánk, hogy az összezártság miatt megugrik a születésszám, a statisztikák nem ezt mutatják. A Telex korábbi grafikonjából is látni, hogy nemhogy babyboomot nem hozott a járvány, de inkább csökkent a gyerekvállalási kedv.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!