Novák Katalin: Nem kérdés, a csok miatt is drágultak az ingatlanok

2021. március 11. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csokról és a gyerekvállalási kedvről beszélt Novák Katalin családügyi miniszter a Világgazdaságnak. Mint mondta:

„Nem kérdés, a csok is drágította az ingatlanokat, ez a keresleti és kínálati ár egyszerű közgazdasági összefüggéseiből következik. A csokhoz köthető drágulás mértékét azonban senki nem tudja pontosan kimutatni, hiszen több párhuzamos hatás is érte a lakáspiacot.”

Novák arról is beszélt, szerinte nincs jele annak, hogy a magyar családok lemondtak volna gyerekvállalási tervükről: eddig összesen 83 ezer csokos gyerek megszületését vállalták a családok.

Ugyanakkor a Telex alábbi grafikonjából is látni, hogy a járvány alatt inkább csökkent a gyerekvállalási kedv.

Bár sokan azt gondolnánk, hogy az összezártság miatt megugrik a születésszám, a statisztikák nem ezt mutatják. A járvány valójában nem hozott magával babyboomot, és ennek több oka is lehet. Ugyan előfordulhat, hogy az alsóbb társadalmi osztályoknál rövid távon megemelkedhet a hajlandóság (összezártság, vendégmunkások otthon maradnak, nehezebb fogamzásgátlóhoz jutni), de a sok együttlét súrlódásokhoz, veszekedésekhez is vezethet.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy világszerte emberek milliói vesztették el a munkahelyüket, több magyar vállalkozás is kénytelen volt bezárni. A járványnak súlyos hatása lesz a gazdaságra is, így az emberek előtt lebegő bizonytalanság, az esetleges gazdasági válság gyakorlatilag fogamzásgátlóként működhet. Emellett persze ismerkedni is sokkal nehezebb a járvány alatt, mint az elmúlt években. Kilenc hónappal a lezárások után, 2020 decemberében több mint 600-zal, azaz 7,9 százalékkal kevesebb gyerek született, mint 2019 decemberében. 2021 januárjában pedig 9,8 százalékkal születtek kevesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!