Videón mutatja a NAV, hogyan kell kitölteni a gyereket nevelők szja-visszatérítéséhez szükséges nyomtatványt

2021. november 22. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

A legkönnyebben és leggyorsabban az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással küldhető be a Visszadó-nyilatkozat az adóhivatalhoz, a kitöltéshez okostelefon, tablet és asztali számítógép is használható – mondta el Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője abban a videóban, amelyet a kitöltéshez tett közzé a NAV. A Visszadó nyilatkozat november eleje óta elérhető a NAV honlapján, ezzel kérhetik a gyermeket nevelő magánszemélyek az adó-visszatérítést. A nyilatkozatot csak azoknak kell az idén december 31-ig kitölteniük és elküldeniük, akik a családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez. A NAV 2022. február 15-ig utalja majd ki az adó-visszatérítést az arra jogosultaknak.

Ahogyan a NAV szóvivője a videóban elmondja, a nyilatkozatot a hivatal előre kitölti az ismert adatokkal, be kell viszont írni a bankszámlaszámot vagy a lakcímet, ahova a visszatérítést kéri az adózó. Kiss Péter András a példa kedvéért bemutatja azt is, hogyan kell kitölteni a nyilatkozatot várandósság esetén.

A NAV korábban magyarázót is írt a visszadóhoz (részletesen itt), amelyben leszögezi, hogy kinek jár és kinek nem jár visszatérítés.

Kinek jár a visszatérítés?

A visszatérítés, a családi kedvezményre jogosultaknak jár:

  • a gyermekük után családi pótlékra jogosultaknak, tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti,
  • a családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak, és a várandós nő házastársának is.

Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

A bővebb ismertetőben térnek ki az elvált szülőkre: „Azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt, mindketten (teljes összegben) jogosultak az adó-visszatérítésre. A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultnak akkor is jár, ha családi kedvezményt nem érvényesít, vagy azt nem ő veszi igénybe.”

Orbán Viktor még júniusban ígért be jelentős adókedvezményt a gyereket nevelőknek: azt mondta, a kisgyerekes szülők visszakaphatják azt az átlagjövedelem alatti szja-t, amit 2021-ben befizettek. Később kiderült, hogy a várandósoknak, az ekhósoknak (az ekhó kétharmada) és katásoknak (a tételes adó negyede) is jár az adókedvezmény, a részletekről pedig még itt és itt is írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!