Űrkutatási megállapodást kötött a magyar kormány a Thales Alenia Space-szel

2021. november 16. – 13:23

Űrkutatási megállapodást kötött a magyar kormány a Thales Alenia Space-szel
Az Iridium NEXT műhold – Forrás: Thales

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány újabb stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító, francia-olasz Thales Alenia Space-szel – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a franciaországi Cannes-ban.

Az MTI tudósításda szerint a Külgazdasági a tárcavezető arról számolt be, hogy a megállapodás keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indítanak, illetve a cég biztosítani fogja magyar űripari szakemberek képzését, valamint segít a magyar vállalatoknak abban, hogy részt vegyenek Európa, sőt a világ legnagyobb műholdprogramjaiban.

Rámutatott, hogy a Nemzetközi Űrállomáson található eszközök mintegy fele a Thales Alenia Space-től származik, s minden három repülőgépből kettőben ott vannak a cég megoldásai. Aláhúzta: az űripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja, ezért fontos a szektor további fejlesztése.

Szijjártó szerint már mostanra is „nagyon komoly kapacitások és szaktudás” halmozódott fel Magyarországon az űrkutatás és az űripar tekintetében. Mint mondta, több magyar vállalat is részt vesz fontos űripari projektekben és fejlesztésekben, így számos, Föld körül keringő műhold hordoz magyar technológiát, például a szigetelés terén.

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó már korábban kijelentette: 2024/25-ben magyar űrhajóst küldünk az űrbe. A közlönyből kiderült, hogy Szijjártó az Axiom Space nevű, texasi székhelyű vállalattal írja alá a szerződést. Ezért a kormány idén nyáron elfogadott egy 99 millió dolláros űripar fejlesztési programot.

Sőt, októberben az is kiderült, hogy jövőre nemzetközi űrkongresszust rendezne Magyarország. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) hétfőn mutatta be a pályázati anyagát, amellyel el akarják nyerni a 2024-es Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus rendezési jogát – írja a MANT közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!