Idén is páratlan siker volt a szinglik napja Kínában, az Alibaba mégsem lehet maradéktalanul elégedett

2021. november 12. – 06:40

Idén is páratlan siker volt a szinglik napja Kínában, az Alibaba mégsem lehet maradéktalanul elégedett
Az Alibaba egyik plakátja Sanghajban – Fotó: Aly Song / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb rekordot döntött az Alibaba forgalma a szinglik napja alkalmából tartott kiárusításon, idézi az MTI a kínai internetes kiskereskedelmi vállalat közleményét.

A jelentős leárazásokkal járó, az utóbbi években tizenegy naposra nyúlt kereskedelmi akcióban az Alibaba Tmall nevű, e-kereskedelmi platformjának teljes forgalma 540,3 milliárd jüant (84,54 milliárd dollár) ért el, több mint 40 milliárd jüannal (6,2 milliárd dollár) többet, mint a múlt év azonos időszakában.

A forgalom növekedése ugyanakkor az elmúlt tíz év legalacsonyabb ütemére lassult.

A vállalat kiemelte: a forgalom már nem az egyetlen mutatója a sikernek. Míg a korábbi években az esemény egyik fénypontja a nagyszabású, külföldi sztárokat is felvonultató gála volt, az Alibaba idén a fenntarthatóságot helyezte a kereskedelmi akció középpontjába.

Az idei vásár így egy fontos mérföldkő volt az Alibaba a fenntartható jövő építését célzó kötelezettségvállalásának útján. A Tmall platform 100 millió jüan (1,6 millió dollár) értékben bocsát ki „zöld kuponokat”, amelyekkel a környezetbarát vásárlói magatartást kívánják elősegíteni. Az Alibaba Cainiao nevű logisztikai ágazata pedig novemberben húsz városban található, mintegy tízezer elosztóállomásán nyitott gyűjtőpontokat a csomagolóanyagok újrahasznosítására.

Az Alibaba idei, visszafogottabb kereskedelmi akciójának hátterében ott áll, hogy a vállalat az elmúlt év során többször került a kínai hatóságok látókörébe. Áprilisban a vállalatot rekordösszegű – 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) – büntetéssel sújtotta a kínai piacfelügyelet, amiért a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével. Tavaly év végén pedig az Alibaba pénzügyi ágának, az Ant Groupnak a sanghaji tőzsdén tervezett, 37 milliárd dolláros első tőzsdei kibocsátását akadályozták meg a kínai hatóságok az utolsó pillanatban.

Jack Ma, az Alibaba alapítója a világ egyik leggazdagabb embere, a kínai techforradalom úttörője és az ázsiai ország felemelkedésének egyik jelképe. Róla korábban itt írtunk részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!