Monopólium gyanújával vizsgálatot indított az Alibaba ellen a kínai piacfelügyelet

2020. december 24. – 06:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Monopólium gyanújával vizsgálatot indított az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi vállalat ellen a kínai piacfelügyelet, írja az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökség alapján.

A piacfelügyelet már korábban is figyelmeztette az Alibabát azzal kapcsolatban, hogy a kereskedőket kizárólagos együttműködési megállapodás megkötésére kötelezi annak érdekében, hogy termékeiket ne értékesíthessék konkurens platformokon keresztül.

A vizsgálat híre újabb szigorú lépés az Alibabával szemben azt követően, hogy a múlt hónapban felfüggesztették a leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére, mindössze két nappal azelőtt, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal.

Az Ant csoport, amely a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa, júliusban indította el az elsődleges részvénykibocsátási (IPO) folyamatot, amelynek eredményeként egyszerre jelent volna meg a sanghaji és a hongkongi tőzsdén, illetve a technológiai vállalatoknak szánt, sanghaji elektronikus tőzsdén, a Star Marketen. A cég 37 milliárd dollárt (csaknem 11 000 milliárd forint) gyűjtött a részvényjegyzési időszakban, amivel minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátását hajtotta volna végre.

A kínai jegybank arról tájékoztatott, hogy a pénzügyi felügyeletet ellátó szervek a következő napokban találkoznak majd az Ant csoporttal annak érdekében, hogy a vállalatot a pénzügyi felülvizsgálat, a tisztességes verseny és a fogyasztók jogainak és érdekeinek védelmét célzó intézkedések végrehajtására rávegyék.

Az Alibaba alapítója, Jack Ma hatvanmilliárd dollár feletti vagyonával a leggazdagabb kínai üzletember. November elején egyik pillanatról a másikra rengeteg pénzt veszített az elkaszált részvénytranzakció miatt.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!