Kína hatalmas tőkepiaci blamába futhat bele az Alibaba-alapító szívatása miatt

2020. november 4. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jack Ma erősen beszólt a kínai szabályozóknak és bankoknak. Meg is lett a büntetése, az állam egyelőre elkaszálta a történelmi, 37 milliárd dolláros részvénytranzakcióját.

Jack Ma, az Alibaba alapítója, a 60 milliárd dollár feletti vagyonával a leggazdagabbnak tartott kínai üzletember egyik pillanatról a másikra sok milliárd dollárt veszített. Mint a CNN tudósít, a kínai hatóságok közbeavatkozása miatt egyelőre elhalasztották új cége, az Alibaba-csoport fizetési tranzakciókkal, pénzügyi megoldásokkal foglalkozó Ant Group tőzsdei kibocsátását (IPO).

(Ide kattintva olvashatja további cikkeinket!)

A sanghaji tőzsde keddi nyilatkozatában közölte, hogy fontos kérdések tisztázása miatt maradt el a történelmi méretű részvénytranzakció. Természetesen a kínai szabályozók két nappal az IPO előtt meghirdetett tisztázó beszélgetése minden, csak nem tisztázás, inkább egy súlyos és szándékolt beavatkozás.

Ami ugyan lehet, hogy a kínai szabályok szerint teljesen legális lépés, de nagyon rossz fényt vet Kínára, sok befektetőt riaszthat el az országtól, de annak tőkepiacától biztosan. Azt, hogy a kommunista, de mégis vadkapitalista országban a párt mennyire nem érti a tőkepiac működését, jól bizonyította, hogy a legutóbbi kínai eladási hullámnál adminisztratív eladási korlátozásokat vezetett be, ami csak olaj volt a tűzre.

Jack Ma, a leggazdagabb kínai Fotó Eugenio Loreto / MTI-EPA
Jack Ma, a leggazdagabb kínai Fotó Eugenio Loreto / MTI-EPA

Annál ugyanis aligha tehet rosszabbat egy kormányzat, mint ha a tőkepiac felé azt sugározza: kiszámíthatatlan vagy egyedi bosszú vezérli (Jack Ma korábban lekicsinylően beszélt a többi kínai bank felkészültségéről, a szabályozó döcögős munkavégzéséről, amikor saját fizetési megoldását propagálta)

Az Ant Group mindenesetre hivatalos nyilatkozatában elnézést kért a befektetőktől az esetleges kellemetlenségekért. A hatalmas tőzsdei bevezetést 37 milliárd dollár értékűre tervezték, ami a történelem legnagyobb részvényeladása lett volna. Eddig a szaúdi, javarészt állami olajcég, a Saudi Aramco 29,4 milliárd dolláros értékkel tartotta a rekordot.

Az Alibaba fizetési megoldásokkal foglalkozó leányvállalatát 310 milliárd dollárra értékelte volna fel a tranzakció, és ezzel a kínai céget a világ egyik legértékesebb cégévé tette volna. Ezen szint felett már tényleg csak az Egyesült Államok topcégei (például Apple, Amazon, Google, Facebook), illetve a Saudi Aramco állnak.

A halasztás hírére az Alibaba részvényei majdnem 10 százalékot veszítettek értékükből, Jack Ma személyes veszteségei körülbelül 3 milliárd dollárra rúgtak, amely természetesen elpárologhat, ha a részvények visszanyerik korábbi értéküket.

A keményedő kínai pártvezetés lépése erősen emlékeztet arra, amikor Mihail Hodorkovszkij úgy érezte, hogy már megengedheti magának a kormány éles bírálatát, annak az esetnek a Jukosz kicsinálása lett a vége, az Alibaba nincs ilyen veszélyben, de a kínai állam itt is bizonyította, hogy még egy komoly gazdasági érdek esetén sem mérlegel, ha le kell számolni a kritikus hangokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!