Ma már nem Ma a leggazdagabb kínai

2021. március 02. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Két év után nem Jack Ma a leggazdagabb kínai. Az Alibaba alapítója a negyedik helyre csúszott vissza, nem kis részben azért, mert az állam egyre erősebben kezdte kontrollálni az üzletember cégeit.

A Reuters a Hurun Global Rich Listre hivatkozva azt írja, hogy jelenleg a palackozott vizet előállító Nongfu Spring és a vakcinákat gyártó Beitulajdonosa, Zsong San-szan (Zhong Shansan) a leggazdagabb kínai, vagyonát 85 milliárd dollárra becsülik, amivel a világ hetedik leggazdagabbja. Kínában a Tencent tulajdonosa, Pony Ma a második legtehetősebb, míg a harmadik helyen Collin Huangot, az e-kereskedelemben utazó Pinduoduo tulajdonosát találjuk.

Jack Ma és családja, 2019-ben és 2020-ban is a lista élén állt, de tavaly az üzletember többször is összeütközésbe került az államapparátussal. Az Alibabát birtokló Ant Group vezetője októberben kritizálta a kínai bankszektort, azt mondta, a túl szigorú szabályozási rendszer megöli az innovációt. Valószínűleg erre az lehetett a válasz, hogy leállították az Ant Group tőzsdére vitelét.

Jack Ma az Alibaba nevű cégének húszéves születésnapjánFotó: Jin Liangkuai /Xinhua via AFP
Jack Ma az Alibaba nevű cégének húszéves születésnapján
Fotó: Jin Liangkuai /Xinhua via AFP

De ez csak az első lépés volt, azóta életbe lépett egy antitröszt ellenes törvény, ami leginkább azt a technológiai szektort célozta meg, amiben az Alibaba számított vezető szereplőnek, majd a cég ellen decemberben monopóliumellenes vizsgálatot is indítottak.

Mindeközben a kínai üzletember ötven napra eltűnt a nyilvánosság elől, így élénk találgatások kezdődtek, hogy vajon őrizetbe is vették-e a kínai hatóságok, vagy egyszerűen csak az orrára koppintottak, hogy maradjon nyugton. (Jack Ma nagyra növéséről és eltűnéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

A szorosabb kontroll ellenére sem omlott össze azért Ma birodalma, de kínai léptékben csak szerény, 22 százalékos növekedésre futotta neki, így vagyona 55,5 milliárd dollárnál megállt.