Közzétett a NAV egy fontos nyilatkozatot a gyereket nevelők szja-visszatérítéséhez

2021. november 2. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán az elektronikusan is beküldhető ún. Visszadó nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A Portfolio azt írja, hogy a dokumentumot az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással lehet kitölteni. Az érintettek ebben megadhatják az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postacímet, vagy ellenőrizhetik, hogy jogosultak-e egyáltalán a kedvezményre.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a nyilatkozatot a hivatal előre kitölti az ismert adatokkal, és ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség. Várhatóan november második felétől az utalási adatok is elérhetőek lesznek már benne. Akinek hiányzó adatok okán be kell ezt nyújtania, de nem szeretné online, az megteheti papíralapon postán vagy személyesen is.

Orbán Viktor még júniusban ígért be jelentős adókedvezményt a gyereket nevelőknek: azt mondta, a kisgyerekes szülők visszakaphatják azt az átlagjövedelem alatti szja-t, amit 2021-ben befizettek. Később kiderült, hogy a várandósoknak, az ekhósoknak (az ekhó kétharmada) és katásoknak (a tételes adó negyede) is jár az adókedvezmény, a részletekről pedig még itt és itt is írtunk. Az szja-visszatérítés részleteiről már magyarázót is írt a NAV októberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!