A magasabb jegybanki alapkamat a lakáshiteleket is folyamatosan drágítja

2021. október 28. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A lakáshitelek folyamatos drágulásáról számolt be legfrissebb piaci elemzésében a Money.hu. A kamatok mellett a feltételek is folyamatosan változnak, ezért érdemes a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat, javasolják. Amilyen kamatot négy hónapja egy átlagos adósnak kínáltak a bankok, az ma már a legjobb ajánlatban sem érhető el.

A banki adatközlésen alapuló kimutatás szerint a hét közepén egy új lakás vásárlására 10 éves kamatfixálással, húsz évre felvett, húszmillió forintos hitelre a legjobb ajánlat a Magyar Bankholding tagbankjainál (Budapest Bank, MKB Bank, Takarékbank) egységesen elérhető 3,79 százalékos kamatozású kölcsön volt.

„A bankok a jegybanki alapkamat emelkedése miatt az elmúlt hetekben felgyorsuló pénzpiaci drágulást követve folyamatosan, de egymástól eltérő időben hozzák meg kamatdöntéseiket”

– olvasható az elemzésben.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakáshiteleknél kamatok mellett a teljes hiteldíj-mutató (THM) áttekintése is egyre fontosabbá válik. Akár 300 ezer forint többletköltségünk is lehet, ha nem figyelünk erre.

A Monetáris Tanács júniusban indította el a kamatemelési ciklust, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Azóta az ötödik egymást követő ülésén emeltek kamatot, az első három alkalommal egyaránt 30 bázisponttal, a múlt hónapban pedig 15 bázisponttal. Az MNB kamatemelési ciklusáról ebben a cikkben írtunk részletesen. A legutóbbi kamatemelések mozgatórugóiról itt írtunk. Ez a cikk pedig nagyobb távlatban nézte a jegybank és a kormány eltérő gazdaságpolitikai nézetrendszerét, személyi konfliktusait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!