Már 1600 milliárd forintnál jár a Budapest Airportért felkínált összeg

2021. október 27. – 06:42

frissítve

Már 1600 milliárd forintnál jár a Budapest Airportért felkínált összeg
Érkezik Ferenc pápa gépe a budapesti repülőtérre – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány emelte a tétet, már 4,44 milliárd eurót (1600 milliárd forintot) is hajlandó lenne fizetni a Budapest Airportért, írja a 24.hu. A lap szerint Orbánék úgy számolnak, hogy a befektetés akár tizenöt év alatt megtérülhet.

A 24.hu által megkérdezett szakértők szerint ez igen ambiciózus terv, tekintve, hogy rengeteg fejlesztésre, beruházásra is szükség lesz, a növekvő forgalom kiszolgálásához például új terminálra, de emellett új parkolóra, szállodákra és cargofejlesztésre is költeni kell.

Az egyelőre nem világos, hogy a teljes összeget az adófizetők állják-e. A lehetséges befektetőtársak, ahogy az első rohamnál, most is a nemzeti olajvállalat, a Mol Nyrt., valamint Jellinek Dániel központi cége, az Indotek Zrt.

A korábbi ajánlat 1400 milliárdról szólt október közepén, ezt srófolták most feljebb.

A reptér üzemeltetésének privatizációja 2005-ben kezdődött, és a magyar kormány 2011-ben, egy évvel azután, hogy Orbán Viktor visszatért a hatalomba, a Budapest Airportban fennmaradó részesedését is eladta. A koncessziós szerződés 2080-ig szól, ha tehát nem történne tulajdonosváltás, a jelenlegi üzemeltetés még évtizedekig elláthatná ezt a feladatot. A Budapest Airport visszavásárlási szándékának hátterében az állhat, hogy Orbán Viktor szuverenitáspolitikájába jól illeszkedik a legnagyobb magyar reptér nemzeti tulajdonba vétele – akár ilyen magas áron is.

„Az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat”

mondta a miniszterelnök a múlt héten.

A Budapest Airport egyébként békeidőben (amikor nincs világjárvány) nem rossz üzlet, az utolsó vírusmentes évben, 2019-ben 110,05 milliárd forint nettó árbevétellel zárt, adózott eredménye pedig 29,13 milliárd forint volt. Ha mostantól minden évben így menne a cégnek, akkor az 1600 milliárd forintos vételár több mint ötven éven belül térülne meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!