Minden korábbinál többet kell fizetni az áramért Németországban

2021. október 13. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb gond az energiahordozók drágulása Németországban, az árak hirtelen és nagymértékű emelkedését a vállalatok és a háztartások is megszenvedik – írja az MTI.

Az „elszabaduló energiaválság” fő oka a kereslet és a kínálat közötti eltérés. A koronavírus-világjárvány legnehezebb szakaszát követő gazdasági fellendüléssel az energia iránti kereslet is emelkedett, amivel a kínálat nem tudott lépést tartani. Az árakat az uniós szén-dioxid-kibocsátási jogok emelkedő költségei is felhajtják, ráadásul a gázpiacon „feltűnően szerény az oroszországi kínálat”.

Igaz ugyan, hogy az orosz Gazprom minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz, de sokkal kevesebb gázt küld Nyugat-Európába, mint amennyit tudna – írja a Der Spiegel, hozzátéve, hogy a moszkvai vezetés kritikusai szerint a Kreml így gyakorol nyomást, hogy felgyorsítsa az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének engedélyeztetését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arról beszélt egy moszkvai energiafórumon, hogy Oroszország kész több földgázt szállítani Európába. „Ha azt kérik, hogy növeljük a mennyiséget, akkor készek vagyunk erre” – idézte Putyint az AFP hírügynökség. Az orosz elnök az európai energiapiac „rendszerszintű hibáit” okolta a magas energiaárakért. A növekvő energiaárakról, és a jelenség összetett okairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének utolsó szakasza a Balti-tengeren – Fotó: HANDOUT / NORD STREAM 2 AG / AFP
Az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének utolsó szakasza a Balti-tengeren – Fotó: HANDOUT / NORD STREAM 2 AG / AFP

A gáz európai ára hosszú távon átlagban megawattóránként 15-20 euró között ingadozik, az utóbbi időszakban viszont 65 euró körül volt. Az áram tőzsdei, nagykereskedelmi ára az év eleje óta Németországban mintegy 140 százalékkal, Spanyolországban pedig 425 százalékkal emelkedett. A német vállalatok mindenekelőtt a magas gázárak miatt szenvednek. A legtöbb cég úgynevezett határidős szerződésekkel igyekszik biztosítani az árak hosszabb távú stabilitását, de a német gazdaság így sem tudja kivonni magát a drágulás alól.

Az E.on közüzemi szolgáltató kedden bejelentette, hogy a magas árak miatt egyelőre nem fogad új gázfogyasztókat. A Salzgitter acélipari vállalat kilátásba helyezte, hogy leállítja a termelést a nagy mennyiségű villamosenergiát igénylő peine-i telephelyén, a Heidelberg Cement építőanyag-gyártó pedig rövid távú áremelést jelentett be, amely teljesen szokatlan az ágazatban.

A lakossági fogyasztók közvetlenebbül érzik az „energiaválság” következményeit, mint a vállalatok. A Verivox összehasonlító portál kimutatása szerint októberben 9,3 százalékkal nőttek az áramköltségek az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy minden korábbinál többet kell fizetni az áramért Németországban. Drágult a gázfűtés is, 28 százalékkal, az olajfűtéses rendszert használó lakásokban élőknek pedig 87 százalékkal kell többet fizetniük, mint tavaly ősz elején.

Egy berlini benzinkút 2021. október 11-én – Fotó: CARSTEN KOALL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Egy berlini benzinkút 2021. október 11-én – Fotó: CARSTEN KOALL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a fűtőolajért szeptemberben 76,5 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy évvel korábban. A benzin 28,4 százalékkal drágult. Folytatódott a földgáz és a villamos energia árának emelkedése is, a drágulás éves szinten 5,7 százalék, illetve 2 százalék volt. A magas energiaáraknak nagy szerepük van abban, hogy Németországban az infláció a négy százalékos határ fölé emelkedett.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai berlini sajttájékoztatóján elmondta, hogy a helyzet kezelése a formálódó új szövetségi kormány feladata lesz. A szeptemberi szövetségi parlamenti választáson győztes szociáldemokraták (SPD) jelenleg is egyeztetnek a Zöldekkel és a liberálisokkal (FDP) az új német kormány megalakításáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!