A még mindig létesítési engedély nélküli Paks 2-ről tárgyalt Moszkvában Szijjártó

2021. október 12. – 18:39

frissítve

A még mindig létesítési engedély nélküli Paks 2-ről tárgyalt Moszkvában Szijjártó
Szijjártó Péter külügyi és külgezdasági miniszter a Roszatom vezetőjével, Alekszej Lihacsovval Moszlvában 2021. október 10-én – Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Egy napra Moszkvába utazott Szijjártó Péter, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről tárgyaljon a kivitelező Roszatom vezetőjével. A külügyminiszter erről a repülőtéről küldött Facebook-bejegyzésében számolt be.

Bár az erőmű két új blokkjának építése még nem kezdődött el, Szijjártó szerint „az előkészítő munkálatok jól haladnak.” Mostani nyilatkozata szerint sem jelent csúszást az a tény, hogy az erőmű október elején nem kapta meg a létesítési engedélykérelemre a Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jóváhagyását.

Az OAH döntésének hátteréről itt olvashatja anyagunkat. A 2014-ben tender nélkül a Roszatomtól megrendelt, orosz hitelből felépítendő atomerőmű körüli belső feszültségekről a Telexen a Direkt36 anyagában olvashat bővebben. Az orosz állam a 12,5 milliárd eurósra tervezett projekthez 10 milliárd euró hitelt biztosított. „A hitel kamata a megvalósítási szakaszban 3,95 százalék, utána pedig 4,5 – 4,95 százalék, ami kifejezetten magasnak mondható” – írta az Átlátszó. 2020 végéig már legalább 120 milliárd forint elment az erőműre, amelyhez addigra egy irodaépület és egy konyha épült fel.

A projektért magyar részről Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és két államtitkára, Becskeházi Attila és Kovács Pál felel, a csapatuk meglehetősen elkülönülten tevékenykedik. „A belpolitikai konfliktusról szóló elméletek szerint, Süli János tárcája nagyon ”kapós„, hiszen egy hatalmas, sok ezer milliárd forintos ”költségközpont„ , költeni pedig mindig jó,. Márpedig ez az épülő monstrum logikai úton tartozhatna Palkovics László, vagy Máger Andrea formális, vagy Rogán Antal, illetve Gulyás Gergely erősebb informális befolyása alá” – írtuk az OAH döntést taglaló, már idézett cikkünkben.

Mészáros már építkezhet

A benyújtott, 300 ezer oldalas létesítési engedélykérelemre vonatkozó hiánypótlást a következő hónapokban el fogjuk végezni – közölte a külügyi és külgazdasági miniszter, megjegyezve, hogy „eddig 519 engedélyt szerzett be a kivitelező” – beleértve a környezetvédelmi engedélyt is –, 26 épületre már van építési engedély, öt már épül is.

A Szijjártó által említett épületek között van minden bizonnyal az erőmű portája is, amelyet Mészáros és Mészáros Kft. a WHB-val közösen építhet fel 3,4 milliárd forintért – vette észre az Átlátszó.

„A pontos menetrendet végigbeszéljük a Roszatom vezérigazgatójával”, hogy Magyarország meg tudjon felelni az európai klímacéloknak, ami Szijjártó szerint csak a tiszta és olcsó energiaforrást jelentő atomenergiával teljesíthető, ezért is fontos, hogy tartható legyen az előzetes menetrend.

A közelmúltban Gulyás Gergely beszélt kormányinfón arról, hogy az atomerőmű építése tartható, de a pontos időpontokról visszafogottan nyilatkozott. Szijjár ugyanakkor a TASZSZ orosz hírügynökségnek szeptember végén azt mondta, hogy a két új atomerőműblokk építésének befejezésére kitűzött 2029 „reális időpont”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!