Paks 2: Nem kapott engedélyt az atomerőmű, a hivatal hiánypótlást kér

2021. október 1. – 10:45

Paks 2: Nem kapott engedélyt az atomerőmű, a hivatal hiánypótlást kér
A Paksi Atomerőmű (természetesen ez még az 1-es) – Fotó Újvári Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Atomenergia Hivatalnak döntenie kellett volna, de az engedélyezési eljárás zárónapja után is további adatokat kér.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a honlapján közölte, hogy egyelőre nem adta ki az engedélyt.

Mint a hivatal írja:

„A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.”

Az OAH emlékeztet rá, hogy az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek-e a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

Az OAH élén éppen most volt váltás, Kádár Andrea lett az új vezető, erről itt írtunk, akit pedig érdekel, hogy mi állhat az ügy hátterében, annak ezt a részletes írást javasoljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!