Tovább gyűrűzik a készlethiány, minden hatodik brit felnőttnek problémát okoz az alapvető élelmiszerek megvétele

2021. október 8. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

A brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS) friss kutatásban a megkérdezett brit felnőttek 17 százaléka, vagyis minden hatodik felnőtt válaszolta azt, hogy az elmúlt két hétben nem tudták megvásárolni az alapvető élelmiszereket az ország boltjait érintő, egyre több mindenre kiterjedő készlethiány miatt. Az emberek negyede a nem alapvető élelmiszereket sem tudta beszerezni – írja a Yahoo.

Az ONS a felmérésben 3326 embert kérdezett meg szeptember 22-e és október 3-a között, ebből pedig a fentieken túl az is kiderült, hogy azért egyelőre még nem tragikus a helyzet. A megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két hétben mindent meg tudtak vásárolni, amit akartak, és a nagy sajtóvisszhangot kapott üzemanyaghiány is csak minden hetedik britet (15 százalék) érintett a felmérés alapján. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy azt az illetékes hatóságok is beismerték, hogy egyes benzinkutakat továbbra sem tudnak elég gyorsan feltölteni.

Londonban és az ország délkeleti részén csak a 71 százalékukban lehet benzint és dízelt is tankolni, szemben az ország többi részére jellemző 90 százalékkal.

Az is kiderült, hogy a válaszadók 60 százaléka azt mondta, hogy más volt a vásárlási élménye, mint általában, 43 százalékuk mondta azt, hogy kisebb a kínálat, mint máskor, 14 százalékuknak pedig több boltba is el kellett menniük, hogy mindent be tudjanak szerezni. A felnőttek 13 százaléka számolt be hosszabb várakozási időről a felírt gyógyszereknél is. Boris Johnson egyébként éppen most kérte fel a Tesco korábbi vezetőjét, Sir Dave Lewist, hogy adjon tanácsot az ellátási láncot sújtó krízis megoldására.

Fotó: Peter Cziborra / Reuters / File Photo
Fotó: Peter Cziborra / Reuters / File Photo

Az utóbbi hetekben leginkább az üzemanyaghiányról esett szó a sajtóban, nem is véletlenül, hiszen ezen a téren a pánikolva tankoló britek és a kamionsofőrök hiánya miatt tényleg nagy problémák vannak, már katonákkal kell szállítani az üzemanyagot a benzinkutakra. Boris Johnson korábban a kelet-európaiakat tette felelőssé a kamionsofőr-hiányért, mondván, a rosszabb munkakörülményeket és az alacsonyabb fizetést is elfogadták, most pedig hasonló kondíciók mellett senki nem akarja elvégezni a munkát. Persze nemcsak ez jelenthet problémát: mint azt megírtuk, a benzinpánik a brexit legújabb fejezete, de várható még hasonló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!