Nagy-Britanniában már katonákkal szállítják az üzemanyagot a benzinkutakra

2021. október 4. – 11:29

frissítve

Nagy-Britanniában már katonákkal szállítják az üzemanyagot a benzinkutakra
Katonák egy üzemanyagraktárnál Nagy-Britanniában – Fotó: Hasan Esen / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniában már katonákkal szállítják a töltőállomásokra az üzemanyagot, írja a Sky News. Az Escalin-művelet részeként kétszáz katonát, felerészben sofőröket vetnek be, hogy valamelyest enyhítsenek az országot sújtó üzemanyaghiányon.

Nagy-Britanniában a kamionsofőrök hiánya miatt súlyos fennakadások támadtak az üzemanyag-ellátásban. Országszerte pánikszerű vásárlási roham kezdődött a benzinkutaknál, miután több nagy forgalmazó bejelentette, hogy kénytelen töltőállomásokat bezárni, mert a tartályautó-sofőrök hiánya miatt nem tudja teljes hálózatát folyamatosan ellátni üzemanyaggal. A folyamat természetesen a brexitre vezethető vissza, és egyáltalán nem biztos, hogy nem lesznek újabb elemei.

A katonákat a Hoyer logisztikai vállalatnál képezték ki a feladatra, elsősorban Londonban és az ország délkeleti részén dolgoznak majd. Ezeken a területeken ugyanis a legsúlyosabb az üzemanyaghiány: a benzinkutak 22 százaléka kifogyott az üzemanyagból, és csak az állomások 60 százalékánál lehet kapni mindkét fajta üzemanyagot. A kormányt sokan kritizálták, amiért csak most vetette be a katonaságot. A bírálók szerint ha előbb vetik be őket, meg lehetett volna előzni a pánikszerű felvásárlási rohamot.

Az Üzemanyag-kereskedők Szövetségének (PRA) vezetője, Gordon Balmer üdvözölte a katonák bevonását, ugyanakkor úgy gondolja, hogy limitált hatása lesz munkájuknak. Több olyan töltőállomásról is tud, ahol már több mint egy hete elfogyott az üzemanyag. Balmer szerint az üzemanyaghiánnyal leginkább sújtott országrészeken akár tíz napba is telhet, mire az ellátás újra eléri a korábbi szintet. Elképzelhetőnek tartja, hogy karácsonyig sem oldódik meg a helyzet.

Becslések szerint Nagy-Britanniában százezer sofőrre lenne szükség, hogy biztosítani tudják a töltőállomások és az élelmiszerboltok zavartalan ellátását. Boris Johnson brit miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a brit közúti fuvarozó vállalatok évtizedekig nem fejlesztették a kamionos pihenőhelyeket, nem javították a munkakörülményeket és nem emelték a béreket, ezért nem vonzó a szakma. Johnson vasárnap úgy nyilatkozott, hogy enyhülőben van az üzemanyaghiány, és csak óvintézkedésből vetik be a katonákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!