Rekordmagas a földgáz tőzsdei ára Európában

2021. október 6. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Meredeken emelkedett és 1900 dolláron újabb történelmi csúcsot döntött a földgáz tőzsdei ára szerdán Európában – írja az MTI.

Az energiahordozók (szén, olaj, gáz és áram) már jó ideje folyamatosan drágulnak, miközben az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések növelik a keresletet a szűkös kínálati feltételek közepette. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz megawattóránként 161,5 euróba, azaz ezer köbméterenként 1900 dollárba került eddigi napi maximumán. A jegyzés már nyitáskor meghaladta az 1500 dollárt és délelőtt fél 11-ig még tovább emelkedett, egészen 1900 dollárig.

Európában annak ellenére is folyamatos és gyorsuló ütemben emelkednek a gázárak, hogy hétfőn megkezdődött az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, a második vezetéken pedig folytatódnak az üzembe helyezés előtti munkálatok. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható.

Január elején még 17,9 euróba került a földgáz a holland TTF-n, azóta csaknem tízszeresére nőtt az ára. A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál jóval alacsonyabb, a tavalyihoz képest 20,5 milliárd köbméterrel marad el a Gazprom orosz gázipari vállalat számításai szerint. A szeptemberi átlagos töltési ütemet alapul véve október 12-én nagyjából 76 milliárd köbméter földgáz lehet az európai tározókban.

Az energiahordozók drágulásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!