517 milliárdról nem mondja meg a külügy, hogy kinek fizette ki

2021. október 6. – 10:17

517 milliárdról nem mondja meg a külügy, hogy kinek fizette ki
Szijjártó Péter egy kínai vakcinaszállítmány érkezésekor Csi Ta-jü kínai nagykövettel, 2021. áprlis 24-én. Fotó: Borsos Mátyás / KKM / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pár milliós tételről részletesen beszámol, az ezerszer akkora összegről viszont nem közölt érdemi információt a külügyminisztérium a parlamentnek most benyújtott 2020-as költségvetési elszámolásban – írta a Népszava.

113 oldalba nem fért bele annak részletezése, kinek fizetett ki a külügyminisztérium 517 milliárdot – a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) egy százalékának megfelelő összeget – abból az 559,2 milliárdból, amelyet az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek kaptak pluszforrásként, orvosi eszközök beszerzésére.

A túlárazott lélegeztetőgépek beszerzéséről – amelyet a magyar állam komolyabb előtörténet nélküli magyar és malajziai cégek közbeiktatásával szerzett be, jellemzően Kínából – a külügyminisztérium mintha nem is akarna számot adni – vélte a napilap.

A múlt évi költségvetés végrehajtásáról jelentést készít az Állami Számvevőszék is, ám október 5-ig nem hozták nyilvánosságra a jelentésüket.

„Nemcsak a zárszámadási törvényben titkolódzik a külügy, de elzárkózik a szerződések nyilvánosságra hozatalától is. A Transparency International Magyarország (TI) a héten jelentette be, hogy bírósághoz fordul a lélegeztetőgép szerződések ügyében, ugyanis a KKM a civil szervezetnek adatigénylésére sem adta ki a beszerzésekkel kapcsolatos iratokat” – írta a Népszava.

A csalásgyanús beszerzésekről itt olvashatja cikkünket. Van olyan cég, amelynek hamarosan nyoma sem marad, noha a Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte vele lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!